20/04/2024
13.6 C
Novi Pazar

Biciklistička vožnja u više od 30 gradova regiona kao podrška ženama obolelim od raka dojke

Biciklistička vožnja u više od 30 gradova Srbije, Hrvatske i Slovenije, biće organizovana 3. oktobra, u okviru kampanje “Daj pedalu raku”, posvećene ženama obolelim od raka dojke, najavljeno je danas.

Kampanju organizuje Ženski centar “Milica” uz podršku Ministarstva zdravlja, Ministarstva omladine i sporta i Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”. 

“Nastojimo da skrenemo pažnju ženama na važnost redovnih regleda i samopregleda, kao i zdravih stilova života i povezivanja čitave zajednice kako bi se smanjila smrtnost od raka dojke. Ono što direktno utiče na smanjenje smrtnosti je rano otkrivanje bolesti, bolja dostupnost terapija, pogotovo inovativnih za rani i metastatiski karcionom dojke”, rekla je na konferenciji za novinare predsednica Ženskog centra “Milica” Vesna Bondžić.

Podsetila je da je rak rak dojke najčešći maligni tumor kod žena. Godišnje se u Srbiji registruje oko 4.300 žena koje obole od te bolesti, a umre olko 1.600.

“Rak dojke je izlečiv u više od 90 odsto slučajeva ako se otkrije i leči na vreme”, rekla je Bondžić.

Ona je ukazala i da bi za uspešnost lečenje te bolesti, kao i za smanjenje troškova lečenja bilo važno da se omogući da se biološka terapija prima u mestu boravka pacijentkinja.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime