31/05/2024
11.9 C
Novi Pazar

Centar za demokratiju: Većini građana Srbije uskraćeno pravo na dostojanstven rad

IZVOR:Beta

Većini građana Srbije uskraćeno je pravo na dostojanstven rad u pogledu mogućnosti zapošljavanja, ostvarivanja prava na adekvatnu zaradu i na zaštitu u slučaju nezaposlenosti, kao i sigurnosti zaposlenja, ocenila je danas Fondacija Centar za demokratiju.

Fondacija je povodom 7. oktobra – Dana dostojanstvenog rada u saopštenju istakla da je Srbija među evropskim zemljama sa najvećom stopom nezadovoljenih potreba za poslom, i da je u 2020. godini broj nezaposlenih i podzaposlenih iznosio 620.100.

Ukazano je da zarade većine zaposlenih ne omogućavaju dostojanstven život zaposlenima i njihovim porodicama: više od 683.000 zaposlenih ima zarade sa kojima ne mogu da podmire troškove minimalne potrošačke korpe, a preko 1,6 miliona nema dovoljno sredstava da priušti prosečnu potrošačku korpu.

Po podacima Fondacije, pravo na novčanu naknadu ne ostvaruje 93 odsto nezaposlenih koji su prijavljeni službi za zapošljavanje, a za one malobrojne koji je primaju ona nije dovoljna da preskoče prag siromaštva.

Samo troje od pet zaposlenih u Srbiji ima ugovor na neodređeno vreme, ali i ta vrsta ugovora nije garancija sigurnosti budući da je indeks zaštite zaposlenja u Srbiji jedan od najnižih u Evropi, dodaje se u saopštenju.

“Danas je borba za poštovanje radnih prava borba za očuvanje dostojanstva ličnosti. Verujemo da jedino društvo koje je solidarno i štiti socijalna prava zaposlenih i njihovih porodica, ima šanse za razvoj”, navela je Fondacija Centar za demokratiju.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime