25/04/2024
6.4 C
Novi Pazar

Otvorena izložba slika Seada Zejnelagića “Osjećaj površina”

Galerija Multimedijalnog centra u Novom Pazaru predstavila je upetak, 15. oktobra, djela još jednog mladog umjetnika, Seada Zejnelagića.

Izložba “Osježaj površina” druga je po redu samostalna izložba Zejnelagića koji se ranije prvi put, samostalno, predstavio publici u Prijepolju izložbom “Amorfni oblici”.

Sead je član ULUSa i SULUa i učeszvovao je na petnaest kolektivnih i dvije likovne kolonije.

“…Umjetnikov kompleksni “osjećaj površina” pratimo kroz djela koja plijene pulsirajućom, “živom” teksturom,  jer su izvedena u kombinovanoj tehnici, odnosno u intervenciji sa neorganskim materijama, kao što su pijesak ili džakovi. Skladne cjeline, u kojima vladaju naglašene hrapave i pastuozne plohe, utapaju se i sažimaju s tkivom slike, a diskursivno podsjećaju na patinu, na neumitni zub vremena, ali i vječite antipode – arhaičnog i urbanog”, u tekstu o izložbi, između ostalog, kaže Maja Živanović, historičarka umjetnosti i likovni kritičar.

        Sead Zejnelagić rođen je 1996. godine u Novom Pazaru. Osnovne akademske studije završio na Departmanu za umjetnost Državnog univerziteta u Novom Pazaru, 2019. u klasi profesora Ervina Ćatovića. Master akademske studije završio na Fakultetu umjetnosti u Prištini – Kosovskoj Mitrovici, 2020. takođe u klasi profesora Ervina Ćatovića. Trenutno je druga godina na doktorskim studijama na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

Izložba “Osjećaj površina” biće izložena u Galeriji MMC do 28. oktobra.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime