20/04/2024
13.6 C
Novi Pazar

Udruženje “Moja Srbija” pozvalo ugostitelje i hotelijere da se i u 2022. uključe u sistem vaučera

IZVOR:Beta

Udruženje “Moja Srbija” pozvalo je danas ugostitelje i hotelijere da se uključe u akciju vezanu za vaučere za subvencionisani odmor u Srbiji i da svojim učešćem omoguće gradjanima Srbije što veći izbor objekata i destinacija za odmor tokom 2022. godine.

U svom predlogu budžeta za 2022. godinu, kako se podseća, Vlada Srbije opredelila je sredstva za subvencionisanje odmora u Srbiji u iznosu od 500 miliona dinara, što pokriva kvotu od 100.000 vaučera.

Podseća se da su ovogodišnji vaučeri potrošeni brže nego ikada do sada i da je Vlada Srbije krajem prošle godine odlučila da se u 2021. dodeli 100.000 vaučera, ali je sredinom godine odobrila i dodatnih 50.000 vaučera.

Poslednja kvota od 30.000 vaučera potrošana je za manje od dva sata, navedeno je u saopštenju.

Za svoj odmor, gradjani su ove godine najčešće birali Sokobanju, Zlatibor i Vrnjačku banju, ali je veliko interesovanje vladalo i za Prolom banju, Ribarsku banju, Taru, Divčibare, Kopaonik, kao i za mnoga druga mesta u Srbiji.

“Pozivamo ugostitelje i hotelijere u Srbiji da se u što većem broju uključe u akciju i ponude svoje smeštajne kapacitete po subvencionisanim uslovima. Zadovoljni smo što je Vlada Srbije odlučila da nastavi akciju i tokom 2022. godine, a nadamo se da će nastavak uslediti i u narednim godinama nakon toga”, rekao je predstavnik udruženja Moja Srbija Milan Ristić.

Dodao je da su mnogi ugostitelji tokom prethodnih godina podigli investicione kredite i poseta im je neophodna, a gradjanima je ova subvencija često prelomna u donošenju odluke na koji način će organizovati svoj odmor.

“Sa druge strane, žao nam je što Vlada Srbije nije usvojila naš predlog da se odmah u startu odobri 250.000 vaučera za stanovništvo. Po našim istraživanjima to je optimalan broj vaučera koji je potreban našim gradjanima, a odobravanjem tolike kvote državni budžet ne bi trpeo velike izdatke, jer bi uložena sredstva ostala u opticaju u Srbiji i veoma brzo bi se kroz poreze i doprinose vratila u državnu kasu”, izjavio je Ristić.

Istakao je da ova subvencija ima veliki značaj, kako za razvoj domaćih turističkih destinacija, tako i za zdravlje stanovništva u vreme pandemije korona virusa.

Ukazano je i da od uvodjenja vaučera do danas, domaći turizam beleži svakodnevni rast, hotelijeri i ugostitelji na osnovu uvećane tražnje investiraju u proširenje i unapredjenje svojih smeštajnih kapaciteta, a u odnosu na 2014. godinu, kada nije bilo vaučera, promet je danas gotovo udvostručen.

Za subvencionisani odmor gradjanima je na raspolaganju više od 2.000 kategorisanih ugostiteljskih objekata.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime