25/04/2024
10.9 C
Novi Pazar

Aida Ćorović: Srbija se mora odreći lika i djela Ratka Mladića koji je paradigma za svo zlo u srpskom narodu

Aida Ćorović je za taktinfo.rs kazala da upravo ovakve poruke onemogućavaju Srbiji napredak. "Dok god Srbija ne postavi crvenu liniju kada su ratni zločini i ratni zločinci u pitanju
i sve dok se ne odrekne lika i dela Ratka Mladića koji je paradigma za svo zlo u srpskom narodu, Srbija nema šta da traži među demokratskim svetom i onima kojima su najviše humane vrednosti temelj državnosti."

Utorak, 9. novembar 2021. godine, biće definitivno upamćen po hrabrom činu dvije aktivistkinje za ljudska prava Jelene Jećimović i Aide Ćorović.

Naime, Aida i Jelena su, nakon što je najavljeni protest bio otkazan, ipak javile da će biti neformalnog skupa kod murala Ratka Mladića, odakle će simbolično poslati poruku neslaganja sa postojanjem murala, a povodom Dana borbe protiv fašizma.

Njih dvije su, videvši da su same tog dana, ipak htjele da iskoriste priliku, pošalju poruku neslaganja sa postojanjem murala na kojem je osuđeni ratni zločinac, Ratko Mladić, i bez velikog plana, kupile jaja i gađale u pravcu murala.

Međutim, odmah nakon što su krenule da gađaju jajima mural, prema njima je ubrzano prišlo nekoliko muškaraca u civilu, koji su ih, uprkos njihovom opiranju, priveli u nepoznatom pravcu.

Kasnije, u toku dana, ispostavilo se da su Aidu i Jelenu priveli policajci, koji se tom prilikom nisu identifikovali kao službena lica, i koji su upotrebili prekomernu fizičku silu.

Aida i Jelena su puštene na slobodu istog dana, međutim, isti mural čuvan je tokom cijelog dana od strane jake policijske snage.

Istog dana, održan je protest podrške za Aidu i Jelenu nakon čega je održan i protest pod nazivom “Mural mora pasti”.

Podsjećamo, mural na kojem je naslikan ratni zločinac Ratko Mladić, naslikan je još u julu ove godine, nakon čega je više puta bio prefarban ali odmah je bivao očišćen i prepravljen jer je sam mural prekriven zaštitnim slojem koji onemogućava njegovo uništenje običnim farbama. Aida Ćorović i Jelena Jećimović, došle su spremne na protest koji je trebao da se održi povodom Dana borbe protiv fašizma, nakon čega se otvara, ovaj put glasnije, pitanje: Zašto mural osuđenog ratnog zločinca opstaje u Beogradu?

U Skupštini Srbije je danas narodni poslanik Enis Imamović, također izjavio neslaganje sa veličanjem osuđenog ratnog zločinca i postojanjem murala na kojem je.

“Mural Ratku Mladiću je kancer koji imate u centru Beograda, glavnog grada. Danas je opasno biti Bosnjak u Srbiji, u Beogradu naročito, misliti slobodno, kreteti se slobodno, govoriti slobodno ukoliko znate da ljudi koji slave najvećeg krvnika i najavljuju nove zločine uživaju potpunu slobodu, pa čak i zaštitu policije i države.

Ratko Mladić je počinio genocid nad bošnjačkim narodom, zbog toga je pravosnažno osudjen, a Bošnjaci vise nikada sebi neće dozvoliti da ih ujede zmija iz iste rupe. Medjutim Mladić i njegovi zločini sada razjedaju i srpsko društvo. Što se prije čestiti srpski narod distancira od njega, osudi njegove zločine biće bolje po sve nas. Nadam se da će tužilaštvo shvatiti svoju odgovornost, ne samo prema Ustavu i zakonima, nego i prema bidućim generacijama i da će početi da radi svoj posao”, kazao je Imamović u Skupštini.

Aida Ćorović je za taktinfo.rs kazala da upravo ovakve poruke onemogućavaju Srbiji napredak.

“Dok god Srbija ne postavi crvenu liniju kada su ratni zločini i ratni zločinci u pitanju i sve dok se ne odrekne lika i dela Ratka Mladića koji je paradigma za svo zlo u srpskom narodu, Srbija nema šta da traži među demokratskim svetom i onima kojima su najviše humane vrednosti temelj državnosti.”

Ovih dana, mural je glavna tema, a šta će biti sa njim ostaje nam da vidimo u narednim danima, svakako su pored njega glavna tema i dvije žene, Aida i Jelena, koje, bez sumnje, predstavljaju pozitivnu stranu Srbije.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime