21.3 C
Novi Pazar
09/06/2023

Pokrenut novi program za unapređenje zapošljivosti mladih u Srbiji kroz radne prakse

IZVOR:Beta

Unicef u Srbiji, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i partnerima, pokrenuo je inovativni program “Unapredjenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse”, saopšteno je danas.

Program će trajati do kraja 2022. godine, a plan je da se kroz obuku i plaćenu radnu praksu poveže najmanje 2.000 mladih i 500 poslodavaca.

“Prema najnovijoj Anketi o radnoj snazi stopa nezaposlenosti mladih starosti 15-24 godine je 22,2 odsto i njihov položaj na tržištu rada i dalje je nepovoljan, a pronalaženje posla jedan od najvećih izazova, velikim delom i zbog manjka radnog iskustva”, navodi se u saopštenju Unicefa.

Istaknuto je da se mladi u Srbiji suočavaju lošijim izgledima na tržištu rada od svojih vršnjaka u EU, gde je 2021. godine stopa nezaposlenosti mladih iznosila 16,2 odsto.

“Jedan od najvažnijih napora koje bilo koja država može da učini jeste da pomogne mladima da stiču veštine i znanja. U želji da podržimo napore institucija u Srbiji, radimo na tome da učinimo radne prakse dostupnim. Program će poslodavcima pružiti mogućnost da u skladu sa svojim potrebama, i u okviru principa društveno odgovornog poslovanja angažuju i pruže šansu mladima iz posebno osetljivih kategorija”, kazala je rukovoditeljka programa za mlade Unicefa u Srbiji Stanislava Vučković.

Kroz namenski razvijenu onlajn platformu mladi će prvo proći kroz obuke i pripremu za praksu u radnom okruženju, a zatim će imati plaćenu radnu praksu kod poslodavaca iz privatnog, javnog i civilnog sektora.

Program podrazumeva pružanje radnih praksi mladima do 30 godina koji se ne školuju, ne obučavaju, niti su zaposleni, a stekli su osnovno, srednje ili visoko obrazovanje.

“Poslodavci koji se uključe u program imaju mogućnost selekcije obučenih mladih praktikanata, na osnovu potreba za kadrom odredjenih profila u okviru svoje kompanije, i pružanja radne prakse u trajanju od dva meseca”, objasnio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Zainteresovani mladi i poslodavci mogu da se prijave za učešće u programu putem platforme www.biramuspeh.com.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime