20/04/2024
2.3 C
Novi Pazar

Oskarovac Danis Tanović o premijeri novog filma u Beogradu: „Nadam se da će se publika bar malo nasmijati i da će osjetiti našu dobru energiju

Premijera novog filma “Deset u pola” oskarovca Danisa Tanovića, koja će se desiti u Boegradu, zakazana je za nedjelju, 28. novembar i biće održana u Kombank dvorani u 21 i 30č.

Glavne uloge u ovom filmu tumače Branko Đurić Đura i Izudin Bajrović.

Tim povodom, Danis Tanović je izjavio:

„Radujem se što će publika na Festivalu autorskog filma (FAF) u Beogradu, a nakon toga i u bioskopima širom regiona, imati priliku pogledati naš novi
 film. Ovaj film je romantična komedija koja govori o dva prijatelja, ugostitelja, koji su 
konkurenti, ali zapravo neminovno upućeni jedan na drugoga. Snimali smo u pandemiji, radnje su zatvarane, ljudi su se međusobno udaljili. Film pokazuje Sarajevo iz jednog drugog, meni jako zanimljivog ugla, i pokazuje koliko je važna saradnja i neodustajanje od pravih vrijednosti – prijateljstva, ljubavi, dobrih komšijskih odnosa. Nadam se da će se publika bar malo nasmijati i da će osjetiti našu dobru energiju s kojom smo film stvarali”.

Radnja filma događa se u Sarajevu, u maju ove godine. Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak – dolazi ljeto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti. Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da je došla da pojede “najbolje ćevape u Sarajevu”, on je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe. Ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i cijelog grada. Najavu za film možete pogledati klikom ovdje.

Nakon premijere na Festivalu autorskog filma, film „Deset u pola” prikazivaće se u bioskopima u Srbiji i regionu, kao i u većim evropskim gradovima od 2. decembra. Regionalni bioskopski distributer filma “Deset u pola”  je dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala Con film grupacija u saradnji sa kompanijama Art Vista i Oskar film.

Tanovićev film “Deset u pola” nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), i uz podršku BH Telecoma i Visit Sarajevo. Film je imao svetsku premijeru na otvaranju 27. Sarajevo Film Festivala, a prikazan je i na festivalima u Turskoj (Bosphorus Film Festival) u Istanbulu, i u Dohi u Kataru (Ajyal Film Festival).

Plakat Komedija Deset u pola

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime