23/04/2024
7.8 C
Novi Pazar

Danas se obilježava Dan Sandžaka – simbol zajedništva svih naroda Sandžaka

Bošnjaci u Srbiji danas proslavljaju svoj najveći nacionalni praznik, Dan Sandžaka. Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji obilježavanje ovog praznika počelo je sinoć organizovanjem promocije knjige ” Sandžak- stogodišnja borba za slobodu ” autora Dauta Nurilera, a pored ovog događaja, Vijeće tradicionalno obilježava ovaj dan nizom aktivnosti, kao što je polaganje cvijeća u Pljevljima na mjestu gdje je osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka, organizovanje manifestacije “Sandžački književni susreti, koji su ove godine petnaesti po redu i na kraju, u ponedjeljak, biće organizovan okrugli sto na temu “Zavnos – historijske okolnosti autonomije Sandžaka”.

Pored Bošnjačkog nacionalnog vijeća i druge institucije u Novom Pazaru i opštinama u okruženju organizovaće obilježavanje ovog najvećeg nacionalnog praznika Bošnjaka u Srbiji, tako će se u Kultunom Centru Novi Pazar organizovati tribina ” Živjeti ideju antifašizma ” kao i bogat kulturno umjetnički program koji će imati za cilj da promoviše tradiciju I kulturu sandžačkih Bošnjaka.

Sa druge strane ” Matica Bošnjačka ” organizacija koja je bliska Islamskoj zajednici u Srbiji koju je predvodio nedavno preminili Muamer efendija Zukorlić, takođe organizuje manifestaciju ” Amanet ” u prilog obilježavanja Dana Sandžaka na kojoj će biti promovisan jubilarni glasnik Bošnjačke Akademije nauka i umjetnosti.

Dan Sandžaka se takođe obilježava u više predškolskih ustanova, kao i osnovnih i srednjih škola širom Sandžaka, a značajni događaji realizuju se širom dijaspore u organizaciji Bošnjaka sa ovih prostora.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog Veća, dr. Jasmina Curić rekla je u svojoj čestitki povodom Dana Sandžaka, da Bošnjaci sa ponosom ističu da su građani Sandžaka u Drugom svetskom ratu organizovano pokazali svoje jako antifašističko opredjeljenje koje i danas jasno pokazuju. Ona je svim građankama i građanima Sandžaka, u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća i u svoje ime, čestitala Dan Sandžaka uz poruku da samo zajedno, jedinstveni i složni mogu izgraditi Sandžak kao mjesto sigurnog, slobodnog, demokratski uređenog i ekonomski jakog mjesta za život.

Odluku da se 20. novembar proglasi nacionalnim praznikom sandžačkih Bošnjaka donijelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine, a tu odluku verifikovao je i tadašnji Savet za nacionalne manjine Republike Srbije. Ovaj dan se petnaest godina obilježava u znak sećanja na 20. novembar 1943. godine, kada je u Pljevljima održana osnivačka sjednica Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).

Bošnjački historičari smatraju da je tog dana u ratnim uslovima započeta autonomija Sandžaka, jer su na osnivanju ZAVNOS-a izabrane Narodna skupština i Vlada Sandžaka sa sedam ministarstava.

Na prvom zasjedanju ZAVNOS-a odabrana su 62 vijećnika koji su predstavljali sve krajeve Sandžaka. Među izabranim vijećnicima bilo je pripadnika svih sandžačkih nacija i vjera, a prvi put u historiji ovih naroda, na javne funkcije, izabrano je bilo pet žena.

Tog dana na zasjedanju ZAVNOS-a je izabran i Izvršni odbor sa Sretenom Vukosavljevićem kao predsjednikom i Muratom efendijom Šećeragićem, kao potpredsjednikom.

U Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, kao i još nekim mjestima u Sandžaku 20. novembar je za Bošnjake neradni dan, a na zgradama lokalnih samouprava, opštinskih ustanova i preduzeća kao i škola je istaknuta bošnjačka nacionalna zastava.

Ovaj praznik narodu Sandžaka, čestitali su i gradonačlenik Grada Novog Pazara Nihad Biševac, predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin, predsjednik stranke SPP Usame Zukorlić, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predstavnici Mešihata Islamske zajednice Srbije i Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, predstavnici Bošnjačke stranke u Crnoj Gori, predsjednik Bošnjačkog vijeća Crne Gore, Ejup Nurković, kao i mnogi drugi politički i građanski aktivisti iz Sandžaka.

Ove godine, kao i prethodnih godina Bošnjacima u Sandžaku ovaj praznik nije čestitao niko iz Vlade Republike Srbije, podsjećanja radi od dolaska Aleksandra Vučića na vlast u Srbiji, obilježavanju nacionalnih praznika Bošnjaka ne prisustvuje niko od predstavnika vlasti.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime