28/03/2024
10.7 C
Novi Pazar

Vučić: Za prvo dete 300 000 dinara

IZVOR:Beta

Predsednik Srbije Alekasandar Vučić najavio je danas da će sve majke koje od Nove godine rode prvo dete ubuduće umesto 100.000 dinara pomoći dobijati 300.000 dinara, ali da će biti usvojene i brojne druge mere za podsticanje radjanja.

“Imamo u vidu činjenicu da nestajemo kao nacija, da nas je sve manje, jer podaci govore da je stopa rodnosti tek nešto viša 1,5 a za prostu reprodukciju je potrebno da stopa bude 2,15… Mi smo sve stariji i ekonomski napredak zavisiće od toga kako ćemo da obezbedimo napredak nacije ovim demografskim merama”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsedništvu.

On je rekao da će odredjene mere biti usvojene i za radjanje drugog i treće deteta, ali naročito za radjanje drugog, i dodao da će one biti objavljene detaljnije u narednih 15 dana.

Vučić je ukazao da će pomoć od 300.000 dinara biti dodeljena iz republičkog budžeta a da će grad Beograd i mnogi drugi gradovi nastaviti da daju i svoju pomoć porodiljama.

Prema njegovim rečima, majke u Srbiji danas prvo dete prosečno radjaju u 30. godini pa se tako izgubi čitava generacija.

“Pokušaćemo da motivišemo i studente, i dame i muškarce, da ne beže od braka i radjanja dece“, rekao je Vučić i dodao da za majke i očeve studente neće važiti ispitni rokovi i da oni neće imati nikakve troškove za obnovu godine, jer će se računati da su odslušali sve godine, a oni će imati obavezu da do 26. godine polože preostale ispite.

U slučaju studenata Medicinskog fakulteta, taj rok će biti do 28. godine.

On je dodao da će se tako stvoriti drugačije socijalno okruženje i ti mladi ljudi neće imati utisak da su uništili karijeru zato što su ostvarili roditeljske potrebe.

Vučić je rekao da će neke mere biti usmerene i na stambeno zbrinjavanje mladih roditelja, kako bi što pre izašli iz roditeljskih stanova, i da se razmatra davanje bespovratne pomoći od 10.000 do 20.000 evra za kupovinu stana.

Ta će pomoć biti vezana za majke, kako bi se izbegle eventualne zloupotrebe a očekuje se da će to podstaći i stambeni izgradnju.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime