28/03/2024
14.3 C
Novi Pazar

NVO: Aktivisti koji su kritikovali rad zdravstvenih ustanova u Novom Pazaru zatrpani SLAPP tužbama

IZVOR:Beta

Platforma Tri slobode upozorila je danas da sudski procesi koji se u Novom Pazaru vode protiv aktivista koji su kritikovali postupanje zdravstvenih ustanova u tom gradu tokom pandemije kovida-19 predstavlja nastavak zabrinjavajućeg trenda SLAPP tužbi, usmerenih na gušenje slobode govora i ograničavanje kritike javnosti, protiv medija i aktivista u Srbiji, koje za cilj imaju finansijsko iscrpljivanje i zastrašivanje svih koji izraze kritički stav u javnom prostoru.

Kako je saopšteno iz Gradjanskih inicijativa, vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović podneo je 37 privatnih tužbi zbog povrede časti i ugleda, protiv aktivista i pojedinih kolega lekara, a od tog broja čak sedam tužbi podneo je protiv aktiviste i osnivača Inicijative slobodnih gradjana Aladina Paučinca, koji od prošle godine predvodi proteste protiv rukovodstva bolnice.

Osnovni sud u Novom Pazaru je 7. oktobra na prvom i jedinom pretresu, doneo presudu protiv Paučinca zbog krivičnog dela uvrede, u kojoj se navodi da je on skandiranjem uvredljivih parola na skupu povredio čast i ugled Mahmutovića.

“Upozoravamo da se ovakve represivne mere kose sa medjunarodnim standardima ljudskih prava i praksom Evropskog suda za ljudska prava u oblasti slobode izražavanja, kao i da krivično sankcionisanje gradjana zbog kritika izrečenih na rad javnih funkcionera, pa makar one bile i grube, ima za posledicu zastrašivanje i demotivisanje gradjana u lokalnoj zajednici da podignu glas o problemima koji ih muče“, navodi se u saopštenju.

Medju 18 potpisnika ovog apela su i Autonomni ženski centar, Beogradski centar za ljudska prava, CRTA, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Slavko Ćuruvija fondacija i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime