20/04/2024
13.6 C
Novi Pazar

U Novom Pazaru i Valjevu za 100 dana prekoračeno dozvoljeno zagadjenje vazduha

IZVOR:Beta

Novi Pazar i Valjevo, od 35 dana na godišnjem nivou u kojima je dozvoljeno prekoračenje zagadjenja vazduha česticama PM 10, u 2021. godini imali su 135 dana, rekao je danas jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) Dejan Lekić.

“Ja zaista molim da ovo neko prokomentariše. Nije stvar moje interpretacije, nije stvar indeksa kvaliteta vazduha, nije stvar nijedne strane aplikacije, ovo je činjenica. Ovo su podaci državnih institucija, državnih stanica Valjevo i Novi Pazar”, rekao je Lekić u beogradskom Medija centru.

Naglasio je i da je dozoljeno prekoračenje satnih vrednosti koncentracija sumpor-dioksida 24 puta godišnje, dok je u Boru, samo u 2021. godini, ta vrednost prekoračena 155 puta.

“U Boru, od dozvoljenih 24 sata sa prekoračenjima, prema važećoj uredbi koju je usvojila Vlada Srbije i koja je na snazi, mi smo stigli do 155 sati sa prekoračenjem”, istakao je Lekić.

On je dodao da je NEA za osam meseci potojanja kreirala tri aplikacije za monitoring zagadjenja vazduha (xEco vazduh, xEco polen i xEco Odžak) i najavio četvrtu aplikaciju xEco kap.

“Ta aplikacija će se baviti kvalitetom vode za piće, za kupanje, za vodosnabdevanje i kvalitetom vode generalno”, rekao je Lekić.

On je istakao da xEco vazduh obuhvata više od 300 lokacija širom Srbije i dodao da će fokus u narednom periodu biti na lokacijama gde ima gradjanskih merenja kvaliteta vazduha, a nema državnih.

Milenko Jovanović, takodje jedan od osnivača NEA, ocenio je da je ta organizacija postala “nezaobilazna u traženju pravih informacija” i da su tu da pomognu i institucijama i gradjanima i medijima svojim stručnim savetima.

“Ne zato što mi jedini znamo, što smo najbolji i najpametniji, nego zato što nesebično ono što znamo, što postoji kao informacija, saopštavamo u cilju informisanja i u cilju definisanja i rešavanja problema”, kazao je Jovanović.

Istakao je da je neophodno ne zatvarati vrata prema institucijama.

“Naprotiv, mi držimo čvrsto nogu u vratima da se ona ne zatvore. Želimo saradnju, želimo da pomognemo”, naglasio je Jovanović.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime