13/07/2024
33.9 C
Novi Pazar

Moguće je da se region približava kraju pandemije

IZVOR:Beta

Omikron soj korona virusa koji bi mogao da zarazi 60 odsto Evropljana do marta pokrenuo je novu fazu pandemije kovida-19 u regionu i mogao bi da ga približi kraju, ocenio je danas direktor SZO za Evropu.

Moguće je da se region približava kraju pandemije“, rekao je za Frans pres Hans Kluge pozivajući ipak na obazrivost zbog promenljivosti virusa.

On je rekao kada se smiri talas omikrona biće tokom nekoliko nedelja i nekoliko meseci globalni imunitet, ili zbog vakcine ili zato što su ljudi imunizovani time što su se zarazili, a takodje i zbog sezonskog pada zaraze.

Kluge je ipak naglasio da još nismo u fazi kada to postaje endemska bolest.

“Endemski znači da možemo da predvidimo šta će se desiti, ovaj virus je iznenadio više nego jednom, stoga treba da budemo vrlo oprezni”, rekao je Kluge.

U regionu Evrope koji broji 53 zemlje, od kojih se neke nalaze u centralnoj Aziji, omikron je 18. januara predstavljao 15 odsto novih slučajeva kovida, što je preko 50 posto više nego prethodne nedelje, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

U Evropskoj uniji i Evropskom ekonomskom prostoru ovaj soj, koji se pojavio krajem novembra, zarazniji nego delta i sada je dominantan, prema evropskoj zdravstvenoj organizaciji.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime