25/04/2024
9.7 C
Novi Pazar

Novi Pazar: Otvorena izložba skulptura u kamenu i drvetu

Fejzovićevu izložbu skulptura pod nazivom "Komuna 2" posetioci mogu pogledati u naredne dve nedelje u Galeriji Multimedijalnog centra u Novom Pazaru.

Novopazarski vajar Samir Fejzović predstavio je večeras u Galeriji Multimedijalnog centra u Novom Pazaru ukupno 18 skulptura, koje predstavljaju portrete u kamenu i animalističke portrete u drvetu.

Fejzović je novopazarskom radiju Sto plus rekao da je na te dve studije radio ukupno četiri godine, koristeći lokalne materijale.

Foto: Samir Delić

“Predstavljena su dva pristupa u vajarstvu, klesanje kamena i tesanje drveta. To su tradicionalni materijali, tako da je ovo prilika da posetioci vide šta sve može da se uradi sa materijalom iz naše okoline”, rekao je Fejzović, koji je profesor na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

On je naveo da je kroz tu izložbu želeo da ukaže na suživot čoveka i priprode, čoveka i životinja, o tome koliko je taj balans dobar ili loš i koliko dobro bore sa nagodima koji ih prate kroz ceo život.

Foto: Samir Delić

“Moj rad i život se zasnivaju na traženju ritma, balansa, kompozicije i komunikacije, sve u svrhu dobrih odnosa i pozitivnog uzimanja bitka. Dokumentovanje procesa življenja je moj artefakt”, rekao je Fejzović.

On veruje da će se kultura u Novom Pazaru vrati na mesto koje joj pripada, jer “ako nemamo kulturu, onda nam ostaje nekultura, što nikako nije dobro”.

Foto: Samir Delić

Fejzović je diplomirao je vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Rigi, a magistrirao na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu.

Od 2008. aktivan je na kulturnoj sceni Novog Pazara sa nekoliko samostalnih i većim brojem grupnih izložbi, a pre toga je sa umetničkom grupom “Vizionarsko društvo” iz Sarajeva bio učesnik više desetina projekata, izložbi i drugih javnih nastupa.

Fejzovićevu izložbu skulptura pod nazivom “Komuna 2” posetioci mogu pogledati u naredne dve nedelje u Galeriji Multimedijalnog centra u Novom Pazaru.

Foto: Samir Delić

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime