30/05/2024
18.9 C
Novi Pazar

BNV: ministarstvo prosvjete prekršilo prava bošnjaka

Zaštitnik građana dao je Mišljenje u kojem je utvrđeno da je Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja povrijedilo prava pripadnika nacionalnih manjina jer je odobrilo udžbenik za srpski jezik, za osmi razred, u kojem se negira postojanje bosanskog jezika.

U toku prošle godine Vijeće je reagovalo na tekst iz udžbenika za osmi razred „S reči na dela“ u kojem stoji “Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci ovaj jezik nazivaju hrvatski, bosanski/bošnjački i crnogorski”, čime se, prema Mišljenju zaštitnika građana direktno povređuje pravo ovih naroda.

Zaštitnik građana je, na kraju Mišljenja, dao preporuku Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja da povuče iz upotrebe udžbenike za osmi razred, u kojima se negira postojanje bosanskog jezika, do početka školske 2022/2023. godine, u sve cilju poštovanja prava pripadnika nacionalnih manjina i poštovanja jezika koji su priznati u Srbiji.

Bošnjačko nacionalno vijeće u svom saopštenju traži prekidanje dalje asimilatorske politike zvaničnih državnih organa i srpskih nacionalističkih institucija i poštovanje zakona, Ustava Republike Srbije i odredbi međunarodnog prava.

Bošnjačko nacionalno vijeće podsjeća javnost da je Republika Srbija, još 2005. godine, ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima u kojoj je jasno naznačeno da je bosanski jezik maternji jezik Bošnjaka.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime