26/04/2024
14.5 C
Novi Pazar

Novi Pazar: Rijeke su toliko zagađenje da ne bi smeli koristiti ni za zalivanje bašta

IZVOR:Beta

Voda u reci Raški nizvodno od hotela “Vrbak” u centru Novog Pazara je petog, najgoreg kvaliteta, pa se zbog visokog stepena zagadjenja ne bi smela koristiti ni za zalivanje bašta, pokazuju rezultati merenja površinskih i podzemnih voda na teritoriji tog grada. 

U rezultatima u koje je radio Sto plus imao uvid, navodi se da su u uzorku vode iz Raške kod tog objekta zabeležene višestruko uvećane vrednosti amonijum jona, fekalnih bakterija i crevnih enterokoka

Inače, kvalitet vode Raške na njenom izvorištu, nedaleko od manastira Sopoćani je treće klase, da bi već do uliva u Novi Pazar ona postala četvrte kategorije. 

Nizvodno od “Vrbaka” je pete klase, što je potvrdjeno i ispitivanjem kvaliteta vode pri ulivu Tušimske reke u nju, gde su zabeležene velike vrednosti amonijum nitrata. 

Peta kategorija vode je i u Jošanici pri ulivu u Rašku, kod zelene pijace.

Tu su, pored povišenog prisustva fekalnih bakterija i enterokoka, vrednosti amonijum jona bile 32 puta veće nego što je predvidjeno za vodu najgoreg kvaliteta

Zagadjena je i Trnavica čija voda u blizini Stambol džamije, takodje, pripada petoj klasi.

Voda četvrte kategorije teče Jošanicom kod Kruševačkog Mosta i Ljudskom u blizini restorana “Saz”, kao i Deževskom kod Petrove crkve. 

Osim Raške na izvorištu, voda treće klase je i u Deževskoj kod Mitrove Reke. 

Merenje površinskih i podzemnih voda na teritoriji Novog Pazara uradjeno je tokom leta prošle godine.

Obavila ga je, za potrebe lokalne samouprave, laboratorija “Miphem” iz Beograda.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime