29/03/2024
7 C
Novi Pazar

Novi Pazar – Uvećan broj glasača

Prema informacijama do kojih smo došli broj glasača u Novom Pazaru, povećan je za 1561 u odnosu na poslednje izbore koji su održani 2020. godine, pa shodno tome pravo učešća na parlamentarnim izborima ima  89 159 građana ovog grada.

Kako su nam je rečeno iz Gradske uprave Novi Pazar, komentarišući navode da je broj glasača uvećan nakon referenduma, potvrđeno nam  je da se birački spiskovi razlikuju od onog koji je bio na poslednjem održanom refenrendumu. 

Prema podacima izborne komisije u NovomPazaru broj glasača na referendumu bio je uvećan za 14.000 iz razloga jer su građani sa Kosova glasali na 5 biračkih mesta u ovom gradu i na teritoriji koju pokriva izborna komsija Grada Novog Pazara. Prema njihovim rečima glasači sa Kosova neće moći da glasaju na parlamentarnim  i predsedničkim izborima u Novom Pazaru, obzirom da će tada biti otvorena biračka mesta u njihovim opštinama tako da će na snagu ostati jedinstvenj birački spisak koji je objavljen na sajtu grada.

Od 89 159 glasača u Novom Pazaru, većinu glasača u ovom gradu čine Bošnjaci, njih 50 678 glasaće za svoje predstavnike u parlamentu. Bošnjaci će imati pravo da glasaju za svoje kandidate koji će ih predstavljati u parlamentu a koji se nalaze na listima stranaka iz Srbije, odnosno za jednog svog predstavnika na listi Srpske Napredne Stranke koji je deo koalicionog sporazuma Ljajićeve SDP i ove stranke, ili za jednog svog kadnidata na listi čije je nosilac Marinka Tepić. 

Pored ova dva kandidata, Bošnjaci će takođe moći da glasaju za svoje kandidate koji se nalaze na samostalnoj manjinskoj listi ” Muftijin amanet ” koje predvodi sin preminulog muftije Muamer efendije Zukorlića, Usame Zukorlić, ali i za juče najavljenu samostalnu listu SDA Sandžaka koju će predvoditi Sulejman Ugljanin.

Osim Rasima Ljajića i njegove SDP Sandžaka koja je podržala predsedničkog kandidata Srpske Napredne Stranke Aleksandra Vučića, druge dve najveće stranke u Sandžaku do sada nisu podržale nijednog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime