22/07/2024
22.5 C
Novi Pazar

Poseta švajcarske delegacije Novom Pazaru

IZVOR:TAKT

Švajcarska delegacija, predvođena ambasadorom Švajcarske NJ.E. Ursom Šmidom sastala se danas sa gradonačelnikom Novog Pazara gospodinom Nihatom Biševcem i predsednicom Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine Jasminom Ćurić. Oba sastanka pružila su priliku za razgovor o inicijativama koje Švajcarska podržava u regionu jugozapadne Srbije, kao i o značaju uloge koju saveti nacionalnih manjina imaju u Srbiji.

U okviru svoje prve posete regionu jugozapadne Srbije, Ambasador Šmid je izrazio zadovoljstvo postojećom saradnjom sa Novim Pazarom i pohvalio veliku posvećenost koju su građani Novog Pazara pokazali tokom pandemije covid virusa. Kao prvi odgovor na krizu i u cilju kasnijeg ublažavanja njenih posledica, Švajcarska je pružila podršku ugroženim grupama pogođenih krizom kroz niz grantova, kao i značajnu tehničku podršku Novom Pazaru u okviru projekta Swiss PRO.

Podrška Švajcarske Srbiji počela je još 1991. godine kao humanitarna pomoć da bi se tokom više od 30 godina razvila u sveobuhvatan program bilateralne saradnje vredan preko 400 miliona evra. Švajcarska će ostati posvećen partner Srbiji i nastaviti da podržava reforme u oblasti dobrog upravljanja i civilnog društva, ekonomskog razvoja i zapošljavanja, kao i klimatskih promena i održivog urbanog razvoja u naredne četiri godine, od 2022. do 2025. sa nešto manje od 100 miliona evra.

U okviru podrške koju pruža Srbiji, Švajcarska već dugi niz godina podržava važne projekte u Novom Pazaru u oblasti ekonomskog razvoja i zapošljavanja, pomažući lokalnim samoupravama u oblastima kao što su: efikasnija naplata poreza na imovinu, transparentnost, podrška civilnom društvu u unapređenju učešća građana u javnom odlučivanju, kao i poboljšanje pristupa mladih tržištu rada kroz posebne programe obuke i individualno savetovanje.

Pored toga, niz manjih inicijativa u oblasti ljudske bezbednosti, npr. one koje se odnose na razvoj medija, participaciju mladih, pravnu obuku i dijalog o demokratizaciji i borbi protiv ekstremizma bili su podržani kroz švajcarske programe. Ove aktivnosti Švajcarska je implementirala zajedno sa partnerskim međunarodnim organizacijama kao što su OEBS, UNDP i UNOPS.

Švajcarska pokazuje veliki interes za region jugozapadne Srbije i prati aktuelna politička dešavanja.

Tokom prvog dana posete, 28. februara, zajedno sa potpredsednicom Vlade i ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović i gradonačelnikom Biševcem, ambasador Šmid je učestvovao na ceremoniji polaganja kamena temeljca za novu toplanu na biomasu u Novom Pazaru. Svrha projekta za korišćenje obnovljive energije za daljinsko grejanje u Srbiji je da potrošači, stanovništvo i životna sredina imaju koristi od održivog, efikasnog i pouzdanog snabdevanja energijom.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime