26/04/2024
14.5 C
Novi Pazar

Haris Plojović iz Novog Pazara najbolji mladi pisac

Ovogodišnju nagradu “25. novembar” koju dodjeljuje bosanskohercegovački sedmični list Stav za mlade pisce osvojio je Haris Plojović iz Novog Pazara.

Ovogodišnju nagradu “25. novembar” koju dodjeljuje bosanskohercegovački sedmični list Stav za mlade pisce osvojio je Haris Plojović iz Novog Pazara.

Na konkursu je pristiglo trinaest rukopisa, a u uži izbor uvrštena su četiri djela: “Negacije” Ersana Muhovića još jednog mladog književnika iz Novog Pazara, “Priviđenje” Đane Handžo Feriz, “Tespih” Harisa Plojovića i “Dva zla i jedno dobro” Kerima Sefera.

Haris Plojović je prvi put ove godine konkurisao za ovu nagradu i svojim djelom, prema saopćenju Stava, privukao je veliku pažnju stručnog žirija.

Haris je u junu 2021. godine završio medicinski fakultet u Beogradu. Tokom studija bio je stipendista dvije najprestižnije stipendije : Dositeja i Fond za izuzetno nadarene studente. Odradio je staž i položio stručni ispit prije samo par dana.

Pisanjem je počeo da se bavi još kao srednjoškolac, 2012. godine. Već 2014. godine objavljuje zbirku pjesama “Okovi” kao učenik četvrte godine Gimnazije u Novom Pazaru. Kaže da uglavnom piše socijalnu i društveno angažovanu poeziju kao reakciju na stvarnost u kojoj živi.

U obrazloženju lista Stava, stoji da je Harisova zbirka „Tespih“ pisana u slobodnom stihu, te da pjesmama u njoj mladi pisac uspjeva zalediti trenutak i izgraditi upečatljive pjesničke slike.

„Uzimajući u obzir vrijednost spomenutih rukopisa, stručni žiri odlučio je da književna nagrada “25. novembar” za mlade pisce bude dodijeljena Harisu Plojoviću za zbriku pjesama Tespih. Pisana u slobodnom stihu, ova sasvim moderna zbirka donosi sedamdeset i tri pjesme. Čest izostanak posebno istančanog osjećaja za ritam autor nadomješta pjesničkim slikama i čudesnom mogućnošću sažimanja semantičkih slojeva kroz kontraste. Bilo da pjeva o svome iskustvu ili pokušava dokučiti smisao narodnih običaja u Novom Pazaru, pjesnik uspijeva u jeziku zalediti trenutak i izgraditi upečatljive pjesničke slike“, stoji u tekstu STAVa.

Nagradu “25. novembar”  sedmični list Stav utemeljio je prije šest godina, a koja se dodjeljuje simbolično 1. marta, na Dan nezavisnosti BiH.

Pravo učešća imali su svi državljani Bosne i Hercegovine, kao i građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine u domovinskim zemljama i bosanskohercegovačkoj dijaspori starosne dobi do 30 godina.

Najbolji rukopis nagrađuje se objavljivanjem knjige u tiražu od 1.000 primjeraka.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime