28/03/2024
9.5 C
Novi Pazar

Ponoš u Novom Pazaru: Ko je pozivao ‘100 za jednog’, ima prljavu savest da popravlja prošlost

IZVOR:Beta

Predsednički kandidat koalicije “Ujedinjeni za pobedu Srbije” Zdravko Ponoš ocenio je danas da je medju različitim nacijama koje žive u Srbiji suštinski u prošlosti bilo više dobrih stvari, nego incidenata.

On je novinarima na gradskom šetalištu u Novom Pazaru, gde je razgovarao sa gradjanima, rekao da nema različite priče za ovaj grad, Beograd ili bilo koje mesto u Srbiji.

“Problemi koje mi kao država imamo vidljivi su u svakom gradu. Mi smo raspolućeno društvo, jer imamo vlast koja je političko čedo Vojislava Šešelja. Oni su nas nekada delili na to ko je Srbin, ko nije, a danas nas dele na to ko je član njihove stranke, a ko nije. I to je isto u Novom Pazaru, Kraljevu, Kragujevcu, Somboru i Beogradu”, rekao je Ponoš.

On je novopazarskom radiju Sto plus na pitanje da li će, ukoliko očekuje glasove Bošnjaka u Novom Pazaru, osuditi genocid u Srebrenici rekao da je “ono što se desilo u tom gradu doživelo svoju pravosudnu i zatvorsku sankciju”.

“Srbija se odredila prema tome kroz Skupštinsku deklaraciju, zauzela jasan politički i vrednosni stav i kao članica Ujedinjenih nacija poštuje svoje medjunarodno preuzete obaveze. To ne treba da bude deo dnevnog preispitivanja medju nama, bez obzira da li smo Srbi ili Bošnjaci. Znamo šta se desilo, krivci su kažnjeni, o tome treba da uče deca u školi, jer je to deo naše istorije”, rekao je Ponoš.

Dodao je da onaj ko ima “potrebu da stalno čeprka po tome i ko je pozivao ‘100 za jednog’, ima prljavu savest da popravlja prošlost“.

On smatra da su odnosi u regionu lošiji nego što su bili pre 2010. godine i to dobrim delom zahvaljujući vlasti Srpske napredne stranke (SNS).

“Neću da kažem da je samo vlast u Srbiji kriva za to, jer su i mnogi drugi dali svoj doprinos, dolazilo je loših poruka iz Sarajeva, Zagreba, a često je to zavisilo od izbornih ciklusa. Kako bi se približavali izbori, tako bi retorika bila tvrdja”, rekao je Ponoš.

On je ocenio da je priča o decentralizaciji u Srbiji prilično izokrenuta, a da ona treba da podrazumeva da veći deo sredstava koji se izdvaja na lokalu ne ide u Beograd.

“Vi treba da odlučujete šta ćete sa tim novcem da uradite u svom gradu, to je suština decentralizacije. Ista stvar je i sa lustracijom, o kojoj na lokalu komisije treba da odlučuju ko je loše radio”, pojasnio je Ponoš.

Dodao je da nije dovoljna samo njegova pobeda na izborima za predsednika Srbije.

“Očekujem da sklonimo ovu vlast, da promenimo skupštinsku većinu, jer nije dovoljno samo ja da pobedim na predsedničkim izborima. Predsednik države ima prilično skromna ustavna ovlašćenja, a ja nameravam da ih poštujem, ne nameravam da se ponašam kao Aleksandar Vučić”, rekao je Ponoš.

On je istakao da bi izbori trebali da budu praznik demokratije, a ne da gradjani brinu da li će oni biti regularni, te da je i u unutrašnosti važno ko je na vlasti u Beogradu.

“Beograd nije samo pitanje Beogradjana, to je glavni grad svih nas. Šta će biti u Beogradu važno je i za vas u Novom Pazaru, jer će se deo i vaših para trošiti na izgradnju metroa. Na ovim izborima će se suštinski gradjani opredeljivati da li će Srbija stvarno da ide u Evropsku uniju ili ćemo to da glumimo, a poslednjih deset godina mi smo išli u suprotnom smeru”, rekao je Ponoš.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime