25/04/2024
7.6 C
Novi Pazar

“Ojice” upisane u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog naslijeđa Srbije

Na prijedlog Muzeja "Ras" Novi Pazar, odlukom Komiteta za nematerijalno kulturno naslijeđa Srbije, u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog naslijeđa upisan je element: Znanja, umjeća i vještine izrade ojica – ukrasne čipke na ženskoj bošnjačkoj narodnoj nošnji.

Na prijedlog Muzeja “Ras” Novi Pazar, odlukom Komiteta za nematerijalno kulturno naslijeđa Srbije, u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog naslijeđa upisan je element: Znanja, umjeća i vještine izrade ojica – ukrasne čipke na ženskoj bošnjačkoj narodnoj nošnji.

Tim povodom biće organizovana izložba “Ojice na ženskoj bošnjačkoj nošnji – nekad i sad” u Muzeju “Ras” Novi Pazar, u utorak, 29. marta 2022. godine u 19:00 sati.

Znanja, umeća i vještine izrade ojica, element nematerijalnog kulturnog naslijeđa iz domena vještina u vezi sa tradicionalnim zanatima, upisan je pod brojem 55 u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog naslijeđa Srbije, koji se vodi u Centru za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu.

Pored ojica iz Sandžaka se na listi nalaze i mantije iz Novog Pazara, tradicionalan način pripreme i sjeničko-peštersko ćilimarstvo.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime