30/05/2024
18.9 C
Novi Pazar

Novi Pazar: Za građane upitno priznanje ministarki Ireni Vujović

IZVOR:Beta

Odluka lokalnog parlamenta da ministarki zaštite životne sredine Ireni Vujović dodeli Povelju, najveće priznanje koje Novi Pazar dodeljuje povodom Dana grada, izazvala je podeljene reakcije u javnosti.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je u obrazloženju odluke naveo da je Vujović, od dolaska na čelo tog ministarstva 2020. godine, pokrenula brojne projekte i mnogo toga uradila što se tiče zaštite životne sredine u Novom Pazaru. 

“Uradjen je put ka deponiji Golo Brdo vredan 60 miliona dinara, završena je njena revitalizacija za osam miliona dinara, a radi se projekat regionalne deponije za Novi Pazar, Rašku i Tutin za šta je Ministarstvo izdvojilo 20 miliona dinara”, izjavio je Biševac. 

Dodao je i da je Ministarstvo zaštite životne sredine izvojilo “veliki novac za pošumljavanje, zamenu individualnih ložišta, kotla u dvorani Pendik i izgradnju dva sportska terena”. 

U isto vreme gradjani su na društvenim mrežama kritikovali ovu odluku ističući da je “savršen paradoks” davati najveće priznanje grada, koji je u samom vrhu po zagadjenosti vazduha i reka u Srbiji, ministarki zaduženoj za ekologiju. Predstavnik Akademske inicijative “Forum 10” Teo Taraniš je povodom dodele Povelje grada izjavio da smatra da lokalna samouprava nekoliko godina unazad dodeljuje priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima bez jasnih kriterijuma, ali da je postalo uobičajeno da se medju laureatima nadje i neko od visokih državnih zvaničnika. 

“Ove godine je to ministarka Vujović čije zasluge se ogledaju u tome što je ministarstvo na čijem je čelu Novom Pazaru odobrilo projekat pošumljavanja i ozelenjavanja. Podrška jednom projektu, za grad koji se bori sa ogromnim ekološkim problemima i gde izostaje sistemska briga za stanje životne sredine, ne može biti dovoljan i valjan razlog za dodelu takvog priznanja”, istakao je Taraniš. 

Pored ministarke zaštite životne sredine, najveće priznanje koje Novi Pazar dodeljuje povodom Dana grada dobili su književnik Enes Halilović i Regionalno pozorište.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime