28/05/2024
10.7 C
Novi Pazar

Ugljanin: Bosanski jezik izbačen iz sistema MUP-a Srbije

IZVOR:Beta

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin zatražio je danas od ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da uvrsti bosanski jezik u listu za podnošenje zahteva za izdavanje ličnih dokumenata. 

Ugljanin je na konferenciji za novinare rekao da će na taj način Bošnjacima u Srbiji biti omogućeno zakonsko pravo za izdavanje ličnih dokumenata na maternjem bosanskom jeziku i latiničnom pismu. 

“Prilikom podnošenja zahteva za izradu ličnih dokumenata, u softverskom sistemu za unos podataka, u ponudi jezika ne postoji bosanski jezik i latinično pismo, nego je recimo jedna od ponuda srpski jezik i latinično pismo. Dakle, sam obrazac ne prihvata bosanski jezik, iako u članu 9. Zakona o ličnoj karti piše da se obrazac ovog dokumenta štampa i na jeziku i pismu nacinalne manjine”, rekao je Ugljanin. 

Rekao je da su do pre nekoliko godina gradjani ručno popunjavali formular zahteva za izdavanje ličnih dokumenata, ali da su modernizacijom i izradom kompjuterskog sistema u ponudi svi manjinski jezici u Srbiji, osim bosanskog. 

Ugljanin je pozvao Bošnjake da zahtevaju izdavanje ličnih dokumenata na bosanskom jeziku i latiničnom pismu i da insistiraju na ostvarivanju svojih prava. 

“Tako ćemo sačuvati svoj identitet i ostvariti svoja prava. Ovo pravo nam je garantovano ustavnim načelima, Zakonom o ratifikaciji Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima, Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma, kao i Dejtonskim sporazumom”, rekao je Ugljanin.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime