16/04/2024
19.2 C
Novi Pazar

Muslimani u Sandžaku i regiji noćas obilježavaju Lejletul Kadr, noć vrijedniju od hiljadu mjeseci

Večeras pripadnici Islamske vjeroispovijesti obilježavaju Lejletul Kadr, noć vrijedniju od 1000 meseci. Prema vjerovanju ova noć se nalazi među poslednjih 10 noći svetog meseca Ramazana, dok najveći broj islamskih učenjaka smatra da je noć Lejletul Kadra dvadeset sedma noć Ramazana.

Značaj noći Lejletul Kadr je višestruk, ali najistaknutiji je taj da je upravo u ovoj noći počela objava Kurana. Ovo je noć posebnog ibadeta (pohvale i veličanja Alaha), a kolika je njena stvarna vrijednost dokazuje i sam Kuran koji čitavu suru, posvećenuje upravo ovoj noći, noći Lejletur-kadr.

Željni postizanja vrednosti ove noći, muslimani poslednjih deset dana meseca Ramazana provode u posebnoj molitvi i obeležavaju je učenjem Kurana, pomaganjem, razmišljanjem, molitvom i drugim korisnim poslovima. Lejletul-Kadr je noć smirenosti cijelog ljudskog bića. Muslimani vjeruju da je najbolje pripremati se danju, a zatim cijelu noć provesti u molitvi jer je celokupna noć, od akšama (sumraka) pa sve do svitanja, blagoslovena. 

Vjeruje se da su dove koje se upućuju u ovoj noći primljene kod Alaha i da je bolje da se molitva obavlja u što većem džematu (grupi).

Poslednjih 10 godina na gradskom trgu u Novom Pazaru, tradicionalno se obavlja molitva kojoj prisustvuje više hilljada vernika. Centralne gradske ulice su blokirane, na gradskom trgu i ulici pored nje, prostiru se tepisi kako bi tlo na kojem se molitva obavlja bilo čisto.

Ni Ove, kao ni prethodne godine zbog pandemije korona virusa i vremenskih uslova, neće biti organizovane molitve na trgu u Novom Pazaru ali će ova noć u sandžačkim džamijama ipak biti obilježena posebnom molitvom, kao i prigodnim vjerskim programima.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime