18/04/2024
3.3 C
Novi Pazar

„Svetionik“ tokom Ramazana dijeli 450 besplatnih iftara dnevno

Udruženje “Svetionik” iz Novog Pazara tokom meseca Ramazana dnevno podijeli 450 iftara ( večernjih obroka) za novopazarske porodice slabijeg imovnog stanja.

Muslimani širom sveta se već 27 dana nalaze u mesecu Ramazanu, tokom kojeg svi muslimani poste od sabaha ( svitanja ) do akšama ( sumraka ) suzdržvajući se na taj način od uživanja u hrani i piću.

Udruženje „Svetionik“ i ovog Ramazana,  trinaestu godinu uzastopno, sprovodi humanitarni projekat “Doniraj iftar – Priključi se mreži dobra”, a namjera je da i tokom ovog mjeseca posta za one koji nisu u mogućnosti pripreme i distribuiraju do domova tople obroke tokom svih 30 dana.

Ovom akcijom obuhvaćene su socijalno osetljive grupe, a obroke do domova korisnika distribuiraju volonteri Udruženja.

Udruženje “Svetionik” do sada je podijelilo više od  12.150 iftara, odnosno večera za vernike slabijeg materijalnog stanja u Novom Pazaru.

Pored ovog Udruženja, više stotina volontera iz desetak nevladinih organizacija svakodnevno se trude da pomognu svojim sunarodnicima iz Novog Pazara koji nisu u mogućnosti da sebi priušte iftare, omoguće večere koje označavaju kraj cjelodnevnog posta.

Iz Udruženja “Svetionik” kažu da su ponosni na svoje sugrađane i vernike širom zemlje, ali i dijaspore koji doniraju novac, kao i na mlade volontere koji su tokom celog meseca Ramazana naporno radeći, obavljali raspodelu iftara po novopazarskim naseljima.

Foto: Irfan Ličina

Jedan od volontera Sabahudin Hudović rekao je za Nova.rs da je za njega posebna čast da bude deo volonterskog tima jer ima priliku da svakog dana uradi dobro djelo i pomogne ljudima koji nisu u mogućnosti da sebi priušte hranu za večeru koja označava kraj cjelodnevnog posta.

“Čast mi je da nosim iftare sugrađanima koji nisu u mogućnosti da sebi naprave večeru, a poste ceo dan bez hrane i pića” rekao je Sabahudin, volonter udruženja “Svetionik”.

Muslimani veruju da je mesec Ramazan, mesec Božije milosti. Veruju da ih Bog posebno nagrađuje tokom ovog meseca, pa se trude da i oni samo budu milostivi i dobročinitilji prema svojoj porodici i zajednici kojoj pripadaju.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime