30/05/2024
18.9 C
Novi Pazar

Skupština odobrila, poskupele komunalije

Skupština Novog Pazara odobrila je danas nove cenovnike usluga “Vodovoda i kanalizacije” i “Gradske čistoće” na osnovu kojih je voda za građane poskupela 12, a smeće 17 odsto.

Odlukom lokalnog parlamenta predviđeno je i da voda za sve ostale korisnike poskupi za 10 odsto.

Kubik vode od sada će građane koštati 49,88 dinara bez poreza na dodatu vrednost, privrednike 119,63 dinara, obrazovne, zdravstvene i humanitarne ustanove 59,81 dinara, a kamenjare, klanice i kanale 112,06 dinara.

Osim toga, veća je cena i za otpadne vode i to za 12 odsto za građane, a ostale korisnike 10 odsto, osim kamenjara, klanica i kanala koji će i dalje plaćati isti iznos.

Cena odnošenja smeća biće za 17 odsto veća pa će u gradskoj zoni biti 7,09 dinara bez poreza na dodatu vrednost, odnosno, 7,8 dinara sa porezom po kvadratnom metru prostora.

Na seoskom području (paušal) ta usluga je poskupela sa 550 na 600 dinara.

Povećanje cena oba javna preduzeća predložila su zbog, kako su rekli, višestrukog poskupljenja goriva, materijala i cene rada.

Odbornici opozicionih SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja kritikovali su odluke o povećanju cena komunalija navodeći da će to biti dodatni udar na kućni budžet, pogotovo imajući u vidu procenat poskupljenja.

Oni su tražili da se od povećanja odustane ili da se bar odloži navodeći da građani neće moći da plaćaju nove cene, zbog čega neće biti postignut onakav efekat kakva su javna preduzeća želela.

Većinom glasova, a po sprovedenim konkursima, za direktora Kulturnog centra ponovo je izabran Husein Memić, Kancelarije za mlade Džemaludin Paučinac, a Centra za decu i mlade “Duga” Fatima Durović.

Izabrani su i novi predsednici i članovi nadzornih odbora “Gradske čistoće”, “Vodovoda i kanalizacije”, Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta i “Gradske toplane”.

Usvojena je ostavka glavnog urbaniste Suata Ljajića, koju je podneo iz ličnih razloga, a na njegovo mesto izabran je Safet Nuković.

Dato je i pozitivno mišljenje da Tehnička škola ponese ime po Izudinu Šuševiću.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime