29/03/2024
21.6 C
Novi Pazar

Bošnjačko nacionalo vijeće nizom događaja obilježava Dan bošnjačke nacionalne zastave u R. Srbiji

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), tradicionalno nizom manifestacija obilježava 11.maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Obilježavanje ovog blagdana počelo je stručnim predavanjem u Sjenici I Novom Pazaru, “Kako pokrenuti skrivene potencijale naše djece”, koje je održao dr Ranko Rajović.

9. maja u Prijepolju, u Domu kulture biće upriličeno otvaranje izložbe “Sjenica 2021.”, a potom i promocija knjige “Prijepolje u prošlosti i sadšnjosti”, autora dr. Nadira Dacića.

10. maja u novopazarskom Kulturnom centru organizovaće se promocija projekta i monografije “Nacionalno blago Bosne i hercegovine” sa početkom u 20h, kada će u umjetničkom dijelu programa učestvovati eminentni umjetnici, prvakinje opere i drame Narodnog pozorišta u Sarajevu, Aida Čorbadžić i Mediha Musliović, sopranistica, Adema Pljevljak – Krehić i dirigent i korepetitor, Fuad Šetić. Specijalni gost promocije biće Ensar Berber, predsjednik Fondacije Mersad Berber iz Zagreba.

11. maja održaće se centralna svečnost koja počinje ispred BNV, događaj će početi u 19h tradicionalnim podizanjem zastave Bošnjaka na jarbol. Za 19 i 30h planiran je defile učesnika Smotre bošnjačkih narodnih igara, a ta manifestacija održaće se u 20h kod Sebilja.

Dan bošnjačke nacionalne zastave – 11.maj, jedan je od tri nacionalna blagdana Bošnjaka koji žive na ovim prostorima, a koje je ustanovilo BNV na III redovnoj sjednici održanoj u Novom Pazaru na 11. maj 2004. godine.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime