22/07/2024
22.5 C
Novi Pazar

Članovi Udruženja paraplegičara Banata do sada prikupili više desetina tona čepova

IZVOR:BETA

Članovi Udruženja paraplegičara Banata, koji od 2012. godine sprovode akciju prikupljanja plastičnih čepova, od čega nabavljaju ortopedska pomagala, do sada su prikupili više desetina tona čepova, saopšteno je danas.

Predsednik tog udruženja Nenad Krbavac kazao je agenciji Beta da je reč o “ogromnoj količini čepova”, budući da je težina jednog čepa 1,5 gram, te da se prikupljena količina može meriti milionima sakupljenih čepova. 

Akcija je zamišljena tako da se od plastičnih čepova kupuju ortopedska pomagala za osobe sa invaliditetom kojima su ona potrebna budući da, kako je rekao, postoji propusti u pravilnicima za dobijanje kolica, tako da neke osobe nisu mogle da dobiju adekvatna pomagala.

Do sada su na taj način obezbedili pedesetak ortopedskih pomagala različitih vrsta za svoje članove, ali ne samo za njih, već i za mnoge druge za koje su smatrali da za tim imaju potrebu, a u poslednje tri godine obezbedili su osam kolica i za zrenjaninsku bolnicu.

Akciji prikupljanja čepova odazvao se veliki broj vrtića, škola i drugih organizacija i preduzeća iz srednjeg Banata.

“To nije samo priča o ekologiji, već i o socijalizaciji osoba sa invaliditetom, njihove veće vidljivosti i prepoznatljivosti, a na kraju, značaj je i u tome što su osobe sa invaliditetom pokrenule akciju koja je celokupnu zajednicu motivisalo da se pridruži i zaista smo prepoznatljivi po toj akciji”, rekao je Krbavac.

Ukazao je i da im je za nabavku jedna invalidska kolica koji oni obično nabavljaju potrebno je sakupiti oko 4,5 tone čepova, što je velika količina, ali, kako je rekao Krbavac, dobrim odzivom ljudi to je ipak moguće, a za nabavku jednih kolica potrebno im je oko pola do godinu dana sakupljanja čepova.

Čepove članovima udruženja uručio je danas i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i pozvao Zrenjanince da prikupljaju čepove i pridruže akciji koja je od velikog i višestrukog značaja za članove tog Udruženja paraplegičara Banata.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime