23/04/2024
9.5 C
Novi Pazar

Za zdrav Novi Pazar:”Protest uspeo, slobodni građani naterali institucije da rade”

Ja sam ubeđen da zajedno možemo biti generacija koja je uspjela da riješi višedecenijski problem prljavih rijeka, zato još jednom pozivam sve i jasno kažem i reći ću još sto puta, da mi to možemo, da mi to hoćemo i da nećemo prestat sve dok naše rijeke budu čiste, dok vazduh koji udišemo bude zdrav i bezbedan i dok Novi Pazar bude zdrav za život u svakom smislu“ istakao je Marovac.

IZVOR:TAKT

Građani okupljeni oko inicijative „Za zdrav Novi Pazar“ kazali su danas na konferenciji za medije da su zadovoljni protestom koji se desio prije mjesec dana, jer su njim, prema njihovim riječima, natjerali institucije da reaguju povodom izlivanja mazuta u rijeku Rašku.

Oni su također naveli da su iz odgovora koje su dobijali od različitih institucija i lokalne samouprave zaključili da institucije nemaju nikakvu međusobnu komunikaciju i saradnju, te da je potreban građanski pritisak kako bi se uspostavio red u sistemu.

Nusreta Brunčević, jedna od glasogovornica građana okupljenih oko inicijative „Za zdrav Novi Pazar“ kazala je da su građanski zahtjevi djelimično ispunjeni ali da se čeka sankcionisanje odgovornih za izlivanje mazuta u rijeku Rašku.

“Gradska uprava nas je obavestila da čeka odluku tužilaštva i dokazivanje odgovornosti, pa da će tek onda preduzeti neke mere. S obzirom da je ovaj proces spor, mi ćemo pomno pratiti slučaj, sve do konačnog procesuiranja svih odgovornih u lancu i obaveštavaćemo građane o svemu što saznamo“, rekla je Brunčevićeva.

Ona je također navela su se posebno iznenadili saznavši da Grad Novi Pazar nema lokalni registar zagađivača.

Lokalni registar zagađivača mora da bude prioritet, jer pored rijeka obuhvata i zagađivače vazduha što je problem za sebe. Učinit ćemo sve u našoj mogućnosti da utičemo na institucije da naprave registar do kraja godine“, naglasila je Brunčevićeva.

„Slučaj zagađenja rijeke Raške i svega što se nakon toga desilo u NP pokazao je sve slabosti sistema, ali istovremeno i da je reakcija institucija moguća kada postoji snažan i udruženi građanski pritisak”, kazao je Admir Marovac glasnogovornik građana okupljenih oko inicijative “Za zdrav Novi Pazar”. On je također najavio dalje korake inicijative, protestnu šetnju, ali I protest ispred Skupštine ukoliko se posljednji zahtjev ne ispuni prema volji građana.

Sve nadležne institucije i svi trebaju da shvate da se narod konačno probudio i da nema odustajanja dok ne dođemo do zacrtanog cilja, do zdravog Novog Pazara u svakom smislu, a prije svega do zdrave i normalne životne sredine.

Ja sam ubeđen da zajedno možemo biti generacija koja je uspjela da riješi višedecenijski problem prljavih rijeka, zato još jednom pozivam sve i jasno kažem i reći ću još sto puta, da mi to možemo, da mi to hoćemo i da nećemo prestat sve dok naše rijeke budu čiste, dok vazduh koji udišemo bude zdrav i bezbedan i dok Novi Pazar bude zdrav za život u svakom smislu“ istakao je Marovac.

Na pitanje novinara da li postoje pritisci na građane koji podržavaju inicijativu, Marovac je kazao da pritisci postoje ali da isti ne mogu spriječiti slobodne građane da nastave borbu za zdrav Novi Pazar.

Podršku inicijativi “Za zdrav Novi Pazar” danas je dala Bojana Minović, iz inicijative “Sačuvajmo planinske reke Kraljeva“. Ona je istakla da borba za zdravu životnu sredinu nema granice i da je sretna što su se konačno građani Pazara probudili i pokazali brigu za rijeke.

“Živi svet i priroda ne poznaju granice, ekosistem pripada svima nama i budućnosti. Mislim da nam svima predstoji dug put, a ja svima želim da ne odustanemo od borbe“, kazala je Minović.

Podsjećamo, rijekom Raškom je prošlog mjeseca nekoliko dana tekla crna mrlja koja se ispostavila da je mazut. Na reagovanje građana krenulo je sa ispitivanjem a kasnije i saniranjem problema. Do kraja avgusta očekuje se saslušanje odgovornih za izlivanje mazuta u rijeku Rašku.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime