22/07/2024
18.9 C
Novi Pazar

Poslanici: Razvoj Novog Pazara i Sandžaka prioritet, spremni na međusobnu saradnju

Narodni poslanici Enis Imamović (SDA), Muamer Bačevac (SDP) i Jahja Fehratović (SPP) ocenili su danas da su glavni prioriteti njihovog angažovanja u Skupštini Srbije nastavak infrastrukturnih projekata u Sandžaku i Novom Pazaru i insistiranje na evropskom putu Srbije.

Radio sto plus: Za šta ćete se zalagati u ovom sazivu Skupštine Srbije? Koje teme će imati prioritet u ovom radu?

Imamović (SDA): Neki od prioritetnih ciljeva za koje ćemo se mi zalagati su evropske i NATO integracije, nastavak ubrzanih evropskih integracija i usaglašavanje spoljne politike Srbije sa politikom Evropske unije. Takođe, borićemo se za donošenje zakona o lustraciji, za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, kao i za rešavanje svih političkih i teritorijalnih sporova sa susednim državama na Balkanu. Pružaćemo podršku u Skupštini Srbije Bosni i Hercegovini kao suverenoj, jedinstvenoj državi ravnopravnih građana i naroda, ali borićemo se i za uspostavljanje vladavine prava i pravne sigurnosti.

Bačevac (SDP): Mi imamo zacrtana tri pravca našeg političkog delovanja. Pre svega, insistiranje na evropskom putu Srbije, na demokratizaciji društva i podizanje jedne tolerancije i tolerantnog razgovora kako bismo napravili društvo jednakih mogućnosti. Kao socijaldemokrate, to je uvek jedan generalni pristup.

Fehratović (SPP): Program Stranke pravde i pomirenja je jako konkretan, u njemu su sadržane sve najvažnije programske odrednice za koje će se poslanici Stranke pravde i pomirenja zalagati u ovom sazivu Skupštine Republike Srbije. One su višeslojne – s jedne strane to su konkretne stvari koje su na opštu korist svih građana pre svega Sandžaka, a onda i Republike Srbije.

Radio sto plus: Koje teme, konkretno vezane za Novi Pazar, ćete delegirati?

Imamović (SDA): Nastavićemo višedecenijsku borbu za infrastrukturne projekte kako za Novi Pazar, tako i za ostale sandžačke gradove i insistiraćemo na nastavku svih onih projekata koje smo započeli – projekat autoputa, kliničkog centra, borbe za železnicu, gasifikaciju Sandžaka. Dakle, nećemo dozvoliti da se to zadrži na praznim obećanjima građanima Novog Pazara i Sandžaka. Jedan od važnijih tačaka će takođe biti i zdrava životna sredina. Borićemo se za očuvanje i unapređenje sandžačke ekologije i suprotstvićemo se svakoj ideji o izgradnji štetnih projekata za našu životnu sredinu, kao i za unapređenje naše poljoprivredne proizvodnje.

Bačevac (SDP): Vi znate da sam ja pre svega zastupnik građana Novog Pazara, tako da ću insistirati na ravnomernom razvoju naše zemlje, a znate da je ulaganje u infrastrukturu sandžačkih opština nešto što je prioritet svih prioriteta. Treća stvar gde ja profesionalno želim da dam svoj maksimalan doprinos jeste izgradnja kliničko-bolničkog centra i insistiranje na tom projektu, kako bismo što pre dobili praktičnu zdravstvenu zaštitu i nivo zdravstvene zaštite koju kao region treba da imamo, a Novi Pazar svakako da bude centar zdravstvenih usluga celog Sandžaka, pa i šire.

Fehratović (SPP): Konkretno za naš prostor odakle je naša baza i naši glasači, dakle, sa prostora Sandžaka, to jeste okončanje infrastrukturnih projekata od kojih su neki već sada u fazama različite realizacije. Naravno, ono što je najvažnije jeste da se pokrenu i novi infrastrukturni projekti, među kojima je projekat za koji smo dobili uveravanje da će se realizovati, a to je sandžački aerodrom u Sjenici i bolničko-klinički centar u Novom Pazaru. Na republičkom nivou to je ispravljanje svih mogućih nepravdi i nastojanje da se dovede neki od velikih investitora u naš kraj.

Radio sto plus: Da li je moguća saradnja sa ostalim narodnim poslancima iz Novog Pazara i kako biste mogli da je ostvarite?

Imamović (SDA): Svi oni koji budu podržavali naše ciljeve, prevashodno, usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, projekata i zakona i akata koji se tiču ubrzanih evropskih i NATO integracija kao i insistiranje na rešavanju političkih i teritorijalnih sporova sa susednim republikama, moći će da računaju na saradnju sa nama. Svi oni koji budu sarađivali sa ljudima koji negiraju genocid u Srebrenici, koji zaustavljaju našu zemlju na njenom evropskom putu, neće moći da računaju na saradnju sa nama.

Bačevac (SDP): Što se tiče onih ličnih odnosa tu postoje kontakti. Mi bismo mogli da napravimo neku saradnju na principijalnom nivou, da se udružimo oko ovih tačaka o kojima sam ja govorio. Sigurno bi bilo bolje da imamo neke zajedničke stavove i pravce. Mogu da kažem da smo mi otvoreni (za saradnju) i da je sve moguće.

Fehratović (SPP): Svaki narod bi trebao imati minimum konsenzusa opšteg nacionalnog interesa. Mi kao narodni poslanici nikada ni u prethodnom sazivima nismo bežali od saradnje sa bilo kojim narodnim poslanicima, naročito poslanicima koji dolaze sa prostora Novog Pazara ili Sandžaka. Svi zajedno imamo istu interesnu zonu, ona se tiče poboljšanja uslova života građana Sandžaka i ne vidim ništa loše u tome da za taj deo programa može praviti opšti konsenzus i saradnja. Mi smo uvek bili za tu opciju, nikada nismo bežali od nje, sada je pitanje koliko drugi narodni poslanici i političke partije žele takvu vrstu saradnje.


NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime