28/03/2024
15.4 C
Novi Pazar

Kralj poseduje sve labudove u Velikoj Britaniji, putuje bez pasoša i vozi bez vozačke dozvole

IZVOR:Beta

Novom britanskom kralju Čarlsu Trećem (Charles) neće biti potrebni ni pasoš ni vozačka dozvola i posedovaće sve labudove i jesetre Velike Britanije, prenela je agencija Frans neobične privilegije koje ima suveren.

Kralj može da putuje bez dokumenata, a za razliku od ostalih članova britanske kraljevske porodice Čarlsu Trećem neće biti potreban pasoš, koji se inače izdaje na njegovo ime.

Iz tih razloga, kralj uživa veoma privilegovan status u pogledu vožnje, jer će biti jedini Britanac koji ne mora da ima vozačku dozvolu.

Kralj nikada ne glasa na izborima, jer mora da poštuje strogu političku neutralnost. Kralj ne glasa i ne može da se kandiduje za izbore. Medjutim, monarh otvara sednice parlamenta i proglaša premijera s kojim ima redovne sastanke.

Čarlsova majka, Elizabeta II (Elizabeth) koja je preminula u četvrtak u 97. godini, dva puta godišnje je obeležavala svoj rodjendan. Kraljica je na dan svog rodjenja 21. aprila imala porodičnu proslavu, a zvanična proslava je tradicionalno bila druge subote u junu. To je uradjeno zbog hirovitog vremena u Engleskoj.

Poznavaoci prilika smatraju da to nije ništa neuobičajeno, jer se proslave rodjendana suverena često održavaju nekog drugog dana od dana rodjenja, posebno ako nije tokom leta. To je slučaj i sa Čarlsom Trećim, koji je rodjen 14. novembra, 1948. godine.

Zanimljivost je da kralj ne vlada samo Britancima. Već nekoliko vekova, labudovi koji se razvijaju u otvorenim vodama širom zemlje zaista su smatrani vlasništvom britanskog monarha.

Labudovi su svake godine predmet pažljivog prebrojavanja u Temzi, a ta tradicija je sada deo baštine zemlje.

Kralj takodje poseduje jesetre, delfine i kitove u vodama Velike Britanije.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime