20/04/2024
13.6 C
Novi Pazar

Nacionalni prosvetni savet najavljuje vanrednu sednicu radi davanja mišljenja o udžbeniku biologije

IZVOR:Beta

Nacionalni prosvetni savet najavio je danas, nakon što je ministar prosvete Branko Ružić zatražio od tog saveta da preispita sadržaj udžbenika biologije za osmi razred u delu koji se odnosi na “raznovrsnost biološke osnove pola i polnih karakteristika”, da će zakazati vanrednu sednicu radi davanja mišljenja.

Oni su u saopštenju naveli da će sednica biti zakazana kada dobiju sva stručna mišljenja i izjašnjenja i od katedri bioloških fakulteta u Srbiji, koja su zatražili.

Naveli su i da su se tim povodom obratili i Srpskom biološkom društvu radi davanja stručnog mišljenja, čija je ocena, izdata 13. septrembra, da je taj deo udžbenika iz biologije “u potpunosti uskladjen sa prihvaćenim teorijama, činjenicama, zaključcima i tumačenjima biološke nauke”.

U mišljenju tog društva dodaje se da “genetička varijabilnost ne daje osnove za razvoj predrasude, stereotipa, diskriminacije i nasilja”, kao i da “biološka znanja potpomažu razvijanje tolerancije i prihvatanja različitosti mladih ljudi”.

Nacionalni prosvetni savet ističe da mišljenje koje budu izdali neće biti pravno obavezujuće, jer po Zakonu o udžbenicima pripremanje, odobravanje, izbor, izdavanje, povlačenje i praćenje udžbenika i udžbeničkog kompleta, priručnika i dodatnih nastavnih sredstava za osnovnu i srednju školu, nije u nadležnosti tog saveta.

Dodali su i da po potrebi mogu obrazovati različite radne grupe ili komisije radi davanja mišljenja i ocenjivanja materijala.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime