29/03/2024
21.6 C
Novi Pazar

Novi Pazar: Građani šetali za rijeke i zdrav grad

"Svi volimo da pjevamo pesmu "i ljepote rijeke Raške" a nigde ljepote trenutno iz te pjesme u ovoj Raški nema, na žalost. Drago mi je što su se građani probudili i što je ova šetnja u potpunosti građanska i nadam se da će ova kao i ostale aktivnosti imati efekta i da ćemo imati nekada čistu Rašku", kazao je Dženan Ćeranić, jedan od učesnika šetnje.

Građani Novog Pazara okupljeni oko inicijative “Za zdrav Novi Pazar” organizovali su danas šetnju za rijeke.

Nekoliko desetina građana prošetalo je danas duž rijeke Raške u Novom Pazaru i time nastavili aktivnosti započete protestom u junu mjesecu kada se i izlio mazut u ovu rijeku.

Foto: Elmedin Hajrović

Izlivanje mazuta u rijeku Rašku, nebriga prema istim i reakcija građana učinila je da rijeke u Novom Pazaru budu glavna tema ne samo u ovom gradu već i u cijeloj državi.

U toku šetnje građani su kazali da se mora skrenuti još veća pažnja prema ovom problemu, koji nije jedini u gradu, ali svakako je jedan od najvažnijih.

“Svi volimo da pjevamo pesmu “i ljepote rijeke Raške” a nigde ljepote trenutno iz te pjesme u ovoj Raški nema, na žalost. Drago mi je što su se građani probudili i što je ova šetnja u potpunosti građanska i nadam se da će ova kao i ostale aktivnosti imati efekta i da ćemo imati nekada čistu Rašku”, kazao je Dženan Ćeranić, jedan od učesnika šetnje.

“Ovo jeste građanska inicijativa i to je najvažnija stvar, to naglašavam jer neko želi građansku inicijativu da prigrli nečemu čemu nije namjenjena. Ona je namjenjena buđenju. Neki su budni, dok se neki još uvijek bude, a na žalost, mnogima nije stalo. Mislim da se nikome ne treba objašnjavati zbog čega se šeta za rijeku, ja lično šetam za rijeku iz srca i zato jer mi srce to nalaže”, kazao je još jedan učesnik šetnje, Džemil Šahović.

U koloni je bilo dosta i roditelja sa djecom koji su usput predstavljali djeci rijeku, ali i kako se ne treba ophoditi prema njoj.

Foto: Hamza Ajdinović

“Obzirom da sam majka dvoje djece, često razmišljam o tome šta će biti, šta ćemo ostaviti našoj djeci, kako će oni živjeti posle nas. Novi Pazar ima mnogo djece, najmlađi je grad u Evropi i o toj djeci trebamo da razmišljamo, nama je u tradici da volimo imati mnogo djece ali ako ovako nastavimo da se ponašamo prema životnoj sredini ništa dobro upravo toj djeci nećemo ostaviti”, kazala je Selma Slezović Mehović koja je šetala za rijeke sa ćerkom Alemom.

Građani su danas uz šetnju fotografisali sve nepravilnosti na koje su naišli u rijeci i oko rijeke Raške i najavili da će se borba za čiste rijeke i sankcionisanje odgovornih za narušavanje reda, nastaviti.

Foto: Elmedin Hajrović

Pogledajte snimak cijele šetnje uz izjave nekih od učesnika

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime