24/04/2024
13.4 C
Novi Pazar

Od subote počinje popis, kazne za one koji odbiju od 20 do 50 000 rsd

Prema konačnom spisku Republičkog zavoda za statistiku stanovništvo, domaćinstva i stanove u Novom Pazaru od subote, 1. oktobra, popisivaće ukupno 156 izabranih popisivača.

Kako portal Free media saznaje, popisivači su ranije prošli neophodnu obuku, tako da će elektronski unositi odgovore na 69 pitanja koja će postavljati građanima.

U Novom Pazaru se kampanja za predstoći popis intezivno sprovodi više od mesec dana, počev od Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), preko bošnjačkih političkih partija, do pojedinih nevladinih organizacija.

Svi oni navode da je popis stanovništva važan za Bošnjake, ali i sve građane Srbije, jer od broja upisanih zavise određena prava, broj zaposlenih u lokalnim i državnim organima, kao i transferna sredstva koja dobijaju gradovi iz republičkog budžeta.

Organizovano je nekoliko okruglih stolova, postavljeni su transparenti i bilbordi, a sve u cilju ohrabrenja sunarodnika da se na pitanje o nacionalnosti popišu kao Bošnjaci, da govore bosanskim jezikom, a da im je vera islam.

Međutim, iz Republičkog zavoda za statistiku danas su pojasnili da građani od 69 pitanja upravo na ova tri nisu u obavezi da daju odgovor– o maternjem jeziku, veroispovesti i nacionalnoj pripadnosti.

Zakon o popisu propisao je obavezu svim građanima da se popišu, a oni koji odbiju mogu da očekuju kaznu od 20 hiljada do 50 hiljada dinara.

Više informacija na SAJTU.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime