18/06/2024
16.5 C
Novi Pazar

BNV organizira niz aktivnosti povodom 28. septembra, Dan Bošnjaka

IZVOR:Behartv

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) povodom 28. septembra – Dana Bošnjaka organizuje niz aktivnosti.

Otvaranje izložbe slika “Sjenica 2022” – u Bošnjačkom nacionalnom vijeću i Svečanom Akademijom “29 godina od vraćanja imena Bošnjak” u Domu omladine Novi Pazar, u srijedu 28. septembra počeće obilježavanje ovog datuma.

U Četvrtak će u sali BNV-a biti održana i promocija Zbornika radova “Zavnos – historijske okolnosti autonomije Sandžaka”, a u Tutinu, u subotu, 1. oktobra akreditovani seminar “Pravopisna norma bosanskog jezika”

Ovaj datum je prihvaćen od svih Bošnjaka i zvanično se obilježava kao Dan Bošnjaka u svim novonastalim državama u kojima Bošnjaci žive nakon raspada bivše SFRJ.

Bošnjačko nacionalno vijeće je na sjednici održanoj juna mjeseca 2019. godine donijelo odluku da 28. septembar proglasi za nacionalni blagdan koji će nositi naziv – Dan Bošnjaka.

Na zasjedanju Prvog svebošnjačkog sabora, održanom u Sarajevu, 28. septembra 1993. godine, usvojena je Deklaracija o vraćanju historijskog imena Bošnjak umjesto dotadašnjeg naziva – Musliman.

Bošnjaci u Srbiji pored ovog blagdana obilježavaju i 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, 11. juli – Dan sjećanja i 20. novembar – Dan Sandžaka.

Bošnjačko nacionalno vijeće posebnu pažnju poklanja i sjećanju na 13. i 14. august 1917. godine kada je donijeta Sjenička rezolucija, kao i na 25, 26. i 27. oktobar 1991. kada je sproveden referendum o autonomiji Sandžaka.


Sve informacije i vijesti vezane za izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće možete čitati na našem sajtu u novoj kategoriji #IZBORI BNV 2022

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime