22/07/2024
22.5 C
Novi Pazar

Obilježen Dan Bošnjaka: Vraćanje statusa naroda Bošnjacima u Srbiji borba koja ne prestaje

Poštovani prisutni, ispred Bošnjačkog nacionalnog vijeća, ispred svih Bošnjaka u ovoj državi, na ovom skupu koji je najznačajniji za sve Bošnjake svijeta, poručujem da borba Bošnjaka da ostvare svoja prava u ovoj državi i vrate status naroda nikada neće prestati.

Bošnjačko nacionalno vijeće je otvaranjem izložbe sa likovne kolonije “Sjenica 2022” i Svečanom akademijom “29 godina od vraćanja imena Bošnjak” počelo obilježavanje 28. septembra – Dana Bošnjaka.

Datum 28. septembar danas se u cijelom svijetu obilježava kao Dan Bošnjaka jer se upravo na ovaj dan održao Prvi bošnjački sabor u Sarajevu, ratne 1993. godine.

Skupu se putem video poziva obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je podsjetio na značaj Prvog bošnjačkog sabora za očuvanje Bosne i Hercegovine kao građanske, multietničke ali države svih Bošnjaka.

“Dometi Bošnjačkog sabora i danas, 29 godine poslije, djeluju impresivno. Odlukom Sabora Bošnjaci su vratili svoje ime, odbijena je agresija Bosne i Hercegoive i udareni su tenelji za sve političke, kulturne i obrazovne procese koji će uslijediti. Bošnjaci su postojali daleko prije Bošnjačkog sabora, tu smo od kako je i države Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je matica svih Bošnjaka”, kazao je Džaferović.

Predsjednica BNV-a, Jasmina Curić je u svom obraćanju kazala da Bošnjački sabor upravo nosi poruku budućim generacijama da, i ako se nađu u teškom trenutku ne zaborave da imaju svoj korijen, historiju, da je neko prije njih ulagao napore da zadrži ime Bošnjak i jezik bosanski.

Organizovati u najtežem trenutku najveći skup Bošnjaka pokazuje i dokazuje koliko naš narod zna biti hrabar i sa koliko svijesti razmišlja o budućnosti i budućim generacijama.

Bošnjački sabor upravo nosi poruku budućim generacijama da i ako se nađu u teškom trenutku ne zaborave da imaju svoj korijen, historiju, da je neko prije njih ulagao napore da zadrži ime Bošnjak i jezik bosanski.

Curić je naglasila da se Bošnjaci u Srbiji i danas bore za vraćanje statusa naroda koji je imao u bivšoj Jugoslaviji.

Poštovani prisutni, ispred Bošnjačkog nacionalnog vijeća, ispred svih Bošnjaka u ovoj državi, na ovom skupu koji je najznačajniji za sve Bošnjake svijeta, poručujem da borba Bošnjaka da ostvare svoja prava u ovoj državi i vrate  status naroda nikada neće prestati.

Da ćemo uvijek imati jasan stav po tom pitanju i da danas na ovom skupu kažemo, Bošnjaci su, dobro organizovan, svjestan, hrabar narod koji će uvijek znati ko je i kome pripada ali i ko njemu pripada, kazala je aktuelna predsjednica Vijeća.

Ona je pozvala i sve Bošnjake da se izjasne kao Bošnjaci na predstojećem popisu koji počinje 1. oktobra.

“Vrlo je važno da se svi Bošnjaci koliko nas ima izjasne na predstojećem popisu u Srbiji, sada tokom oktobra, da su po nacionalnosti Bošnjaci, da im je jezik bosanski a vjera Islam.

Moramo alarmirati sve naše bližnje jer samo tako popisani moći ćemo lakše da ostvarimo naša prava, dođemo do mnogih rješenja i osnažimo naš Sandžak.

Ostaće za buduće generacije trajno zabilježeno naše izjašnjenje na ovom popisu.

Mi Bošnjaci imamo  jedni druge i jedni drugima moramo pomagati i sada i u budućnosti, moramo raditi na Bošnjačkom jedinstvu jer samo ujedinjeni i jedinstveni možemo ostvariti  mir, sigurnost i snagu za dalje uspjehe“, kazala je Curić.

Dan Bošnjaka ove godine obilježila je i Stranka demokratske partije (SDP) u foajeu Kulturnog centra Novi Pazar.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime