27/07/2024
22.7 C
Novi Pazar

Uklonjeni ostaci Latinske crkve u “Postijenju”

Ostaci Latinske crkve u naselju „Postijenje“ u Novom Pazaru juče su, prema riječima očevidaca u potpunosti srušeni. Prije par dana, kako navodi građanin Novog Pazara koji je po profesiji arheolog, Vladan Vidosavljević, nestalo je groblje, da bi juče nestali i posljednji tragovi crkve na tom mjestu.

„U prethodnoj nedelji, pre četiri dana, zemljanim radovima sprovođenim mehanizacijom, došlo je najpre do potpunog uništenja groblja koje se prostiralo severno od ostataka crkve, da bi juče na isti način, u jutarnjim satima, bili uništeni ostaci crkve.
Kao i prilikom ranijih devastacija kulturnog nasleđa (groblje Dublje iznad kuće, groblje Gazilar i drugi) o svemu su obaveštene nadležne institucije“, kazao je Vidosavljević.

Foto: Vladan Vidosavljević

Vidosavljević dodaje da je lokalitet znatno oštećen a da su na tom lokalitetu bila vrijedna nalazišta.

“Lokalitet Latinska crkva u Postenju u Novom Pazaru se nalazi na raskršću puteva Novi Pazar-Raška i Novi Pazar-Golija. Udaljen je oko 400 metara severno od Petrove crkve. Lokalitet je znatno oštećen trasiranjem pomenutih puteva u više navrata. Po predanju na lokalitetu su se nalazili crkva i groblje čiji su se nadgrobni spomenici videli do pred Drugi svetski rat”, zaključio je Vidosavljević.

Arheološka istraživanja koja su se vodila 1982. i 1983. godine potvrdila su prisustvo crkve i groblja. Tokom iskopavanja otkriveni su fragmenti fresaka na osnovu kojih je crkva datovana u prvu polovinu 14. veka, kao i da ja podignuta nad starijim grobljem. Konstatovano je da se oko crkve vršilo sahranjivanje tokom dužeg vremena, ali nikada nije arheološki istraženo. O ovom lokalitetu postoje dva objavljena rada u Novopazarskom zborniku (autori: Dragica Premović-Aleksić, koja je bila rukovodilac iskopavanja i Jovanka Kalić).

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime