26/04/2024
8.1 C
Novi Pazar

Kakvo nam Bošnjačko nacionalno vijeće treba?

Bošnjacima treba slobodan, jak, transparentan, kvalitetan i depolitizovan nacionalni organ, koji će biti mesto susreta svih bošnjačkih politika, intelektualaca i nevladinih aktivista, zaključili su danas učesnici okruglog stola „Kakvo Bošnjačko nacionalno vijeće nam treba?“.

Skup, koji je organizovala Akademska inicijativa „Forum 10“, okupio je u Novom Pazaru predstavnike lista koje su proglašene ili najavile učešće na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), političare, nevladine aktiviste i medije.

Cilj događaja bio je da se u formatu otvorenog dijaloga omogući sagledavanje i analiza ostvarenih rezultata i budućih izazova u oblastima politika koje su u nadležnosti ovog nacionalnog organa.

Nosilac liste “Stranka Pravde i pomirenja–dr Misala Paramenović” Misala Pramenković smatra da je ovakav način komunikacije i razmene mišljenja itekako značajan i da bi trebao da se organizuje i van predizborne kampanje.

“Nama treba odlučan BNV, koji će adekvatno odgovoriti izazovu u pogledu nadležnosti koje ima. Želela bih da sve što smo danas zaključili ne ostane samo u formi teorije, a da se sutra u praksi veoma malo toga sprovede”, rekla je Pramenkovićeva novinarima.

Kandidat za vijećnika sa liste “Sandžačka demokratska partija-Husein Memić” Fahrudin Đekić smatra da BNV u narednom periodu mora da bude što otvorenije za obične građane, da bude dostupnije svakom Bošnjaku.

“Dobro BNV biće ono u kojem će učestvovati što više činilaca u njegovom radu i formiranju. Zato je dobro što do sada tokom kampanje nema nekih tenzija, a nadam se da će tako ostati do kraja i da ćemo u završnicu ući rasterećeno i na kraju formirati BNV u najbljem interesu Bošnjaka”, rekao je Đekić.

Prvi na listi “Saveza za Sandžak i dobre Bošnjane“ Admir Muratović smatra da su ovo od 2010. godine najznačajniji izbori za BNV, a da je njihov kvalitet to što do sada ima pet izbornih lista, te da ne očekuje da će neka imati monopol.

“Nama treba slobodno, depolitizirano, kvalitetno i autentično Vijeće, ono koje će se vratiti pravim vrednostima dobrih Bošnjana, koje će probati da politiku udalje od BNV i BNV od politike. Svi smo pobednici, ja verujem u tu ideju, inače ne bih bio u ovoj priči definitivno. Probaćemo da ispravimo one stvari za koje smatramo da nisu dobre, unaprediti one stvari koje su dobre, jer ne možemo reći da se ništa nije radilo u zadnjih 12 godina, to bi bilo neozbiljno i netačno“, rekao je Muratović.

On veruje da vreme koje dolazi očekuje “od nas ozbiljnost”.

“Više kao pojedinci ne možemo uspeti da sačuvamo identitet, ali to možemo kroz slobodne institucije. Očekujem i želim da svi prođu u BNV, jer će nas to primorati da sednemo da se dogovorimo i zato savetujem svima da se tokom kampanje uzdržimo od kvalifikacija koje će možda otežati razgovore i dogovore kada za to dođe vreme”, rekao je Muratović.

Esad Džudžo, nosilac “Bošnjačke liste”, kaže da je u toku veoma relaksirana predizborna kampanja.

“Ne očekujem da će BNV uspeti sa postojećim akterima da deblokira zaustavljeni proces ostvarivanja prava i sloboda Bošnjaka u Srbiji. Moj motiv da se kandidujem bio je da budem remetilački faktor u novom sazivu BNV, koji će uticati na aktere da se pozabave onim što je stalo 2018. godine”, rekao je Džudžo novinarima.

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja i vijećnik u aktuelnom sazivu BNV Zaim Redžepović kaže da ga raduju ovakvi otvoreni skupovi, na kojima se razgovara bez tenzija

“Raduje me što u Sandžaku može na ovaj način da se priča o temama koje su izuzetno važne. Sazrevamo kao društvo i to je veoma dobro, razgovaramo sa ljudima sa kojima ne mislimo isto, ali mnogo je važno da BNV u budućnosti bude nešto što će biti ponos i primer ovome narodu, a to se počinje ovako”, smatra Redžepović.

Izvršni direktor Akademske inicijative “Forum 10” Fahrudin Kladničanin kaže da je bošnjačko društvo za nijansu napredovalo, jer uspeva da stavi po strani političke razmirice.

“Vi znate da je na našim prostorima, naročito u Sandžaku, teško na jednom mestu okupiti sve one koji učestvuju u izbornim procesima iz različitih razloga. Uvek tu postoje lične i političke sujete. Ipak, mi smo uspeli to da minimizujmo I kroz zdrav dijalog da razgovaramo o programima lista, o tome kako je BNV funkcionisalo prethodnih godina”, rekao je Kladničanin.

Akademska inicijativa „Forum 10“ ovaj događaj je organizovala uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina biće održani 13. novembra.


Sve informacije i vijesti vezane za izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće možete čitati na našem sajtu u novoj kategoriji #IZBORI BNV 2022

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime