14/07/2024
29.3 C
Novi Pazar

RFZO pozvao žene starije od 45 godina da urade mamografski pregled dojki

IZVOR:Beta

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) Srbije pozvao je danas žene starije od 45 godina da obave mamografski pregled dojki, a mlađima je preporučio ultrazvučni pregled.

“Zdravlje uvek i svakome treba da bude prioritet i zato molim sve žene da nađu malo vremena za sebe i prekontrolišu svoje zdravlje jer rak dojke je izlečiv ukoliko se otkrije u ranoj fazi. Oktobar je mesec koji nas uvek na to podseća“, poručila je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić povodom Meseca borbe protiv raka dojke.

Ona je istakla da je rak dojke najučestalije maligno oboljenje žena gotovo u svim zemljama.

RFZO je, kako je kazala direktorka, obezbedio nove lekove koji imaju veliki značaj u lečenju obolelih od raka dojke.

“Ranije su se inovativni lekovi koristili u kasnijim stadijuma maligniteta, ali je RFZO napravio dodatni iskorak zahvaljujući kojem se oni obezbeđuju i u ranijim stadijumima bolesti. Sada imamo najsavremenije lekove za lečenje karcinoma dojke i pacijentkinje u Srbiji dobijaju terapiju koja se daje bilo gde u svetu u najboljim centrima. To je razlog više zašto žene treba da imaju poverenje u naše zdravstvo i na vreme potraže pomoć”, rekla je Radojević Škodrić.

U Srbiji se godišnje rak dojke otkrije kod oko 4.500 žena, od čega oko 400 njih već u momentu dijagnostikovanja ima udaljene metastaze, dok se tokom lečenja broj žena sa uznapredovalom bolešću povećava na oko 1.500, navodi se u saopštenju RFZO.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime