28/03/2024
14.3 C
Novi Pazar

Žofre uručio Izveštaj EK Nacionalnom konventu o EU: Uloga civilnog društva veoma važna

IZVOR:Beta

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre uručio je godišnji Izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku Srbije predstavnicima Nacionalnog konventa o EU (NKEU), naglasivši značaj uloge civilnog društva u kreiranju politike i praćenju puta Srbije ka EU.

“Računamo na vas i vaš doprinos Srbiji u rešavanju pitanja u prioritetnim oblastima, prevashodno pravosuđu, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, slobodi medija, slobodi okupljanja, procesuiranju ratnih zločina pred domaćim sudovima i zaštiti životne sredine”, rekao je Žofre prilikom uručenja Izveštaja predstavnicima NKEU.

Žofre je zahvalio Nacionalnom konventu na ulozi i pohvalio civilno društvo za doprinos Izveštaju EK i širim ciljevima daljeg reformisanja Srbije i agende EU, saopštio je danas NKEU.

On je ponovio da EU, u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, “želi da računa na saveznike da u potpunosti budu uz Uniju” i pozvao Srbiju da unapredi usklađenost sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, navodi se.

Predstavnici NKEU su ocenili da trenutna situacija zahteva intenzivniju saradnju svih proevropskih aktera u naglašavanju pozitivne uloge EU u razvoju Srbije.

“Potrebna je sinergija među svim proevropskim akterima kako bi se ostvario značajniji napredak u procesu pristupanja i dalje aktivno angažovanje Nacionalnog konventa u praćenju procesa pristupanja uz naglasak na zagovaračke aktivnosti”, naveo je NKEU.

Nacionalni konvent o EU je platforma civilnog društva, savez udruženja nastao sa ciljem da održava i unapređuje dijalog između predstavnika državne administracije, političkih pаrtiја, nеvlаdinih оrgаnizаciја, stručnjаkа, privrеdе, sindikаtа i prоfеsiоnаlnih оrgаnizаciја о pristupаnju Srbiје Еvropskoj uniji.

Pogledajte izveštaj na engleskom jeziku klikom ovde.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime