30/05/2024
14 C
Novi Pazar

Australija poništila priznanje Zapadnog Jerusalema kao glavnog grada Izraela

"Izrael tvrdi da je čitav grad eksluzivno njihov, poričući Palestincima vezu sa njihovim drevnim, duhovnim, kulturnim i ekonomskim glavnim gradom", rekao je Mašni.

IZVOR:Beta

Ministarka spoljnih poslova Australije Peni Vong izjavila je danas da je ta zemlja poništila odluku prethodne vlade o priznanju Zapadnog Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

Vlada Laburističke partije levog centra dogovorila se da ponovo prizna Tel Aviv kao izraelski glavni grad i da potvrdi da se status Jerusalima mora rešiti mirovnim pregovorima izmedju Izraela i Palestinaca.

Premijer Izraela Jair Lapid je izrazio razočarenje zbog izmene stava Australije.

“Jerusalim je večni nepodeljeni glavni grad Izraela i to neće ništa izmeniti”, saopštio je Lapid.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela je najavilo da će pozvati australijskog ambasadora na razgovor zbog te odluke.

Bivši konzervativni premijer Australije Skot Morison je formalno priznao Zapadni Jerusalim kao glavni grad Izraela u decembru 2018, ali je ambasada te zemlje ostala u Tel Avivu.

Priznanju je prethodila odluka tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa da preseli američku ambasadu u Jerusalim.

Njegov naslednik Džozef Bajden je zadržao ambasadu u Jerusalimu u vreme kada SAD ne posreduje intenzivno kao ranije u pregovorima izmedju Izraela i Palestinaca. Suštinski pregovori izmedju dve strane su u zastoju već više od decenije.

Ministarka Vong je Morisonov potez označila “ciničnom igrom” čiji je cilj bila pobeda na naknadnim lokalnim izborima u Sidneju, gde živi puno jevrejskih stanovnika.

Morisonova vlada je izgubila vlast posle devet godina.

Potpredsednik organizacije za ljudska prava Naser Mašni se zahvalio vladi što se ogradila od, kako je rekao, opasnog političkog stava prethodnika.

On je ocenio da poništenje odluke vraća Australiju u medjunarodni konsenzus i da ta zemlja ne može unapred odrediti konačan status Jerusalima.

“Izrael tvrdi da je čitav grad eksluzivno njihov, poričući Palestincima vezu sa njihovim drevnim, duhovnim, kulturnim i ekonomskim glavnim gradom”, rekao je Mašni.

Morison, koji je sada opozicioni poslanik je odluku nove vlade označio razočaravajućom. U saopštenju njegovog kabineta je upozoreno da predstavlja “umanjenje australijske podrške državi Izrael”.

Lider opozicije Peter Daton (Dutton) nije, medjutim, isključio mogućnost da konzervativci odustanu od Morisonove politike.

Naredni izbori održaće se 2025. godine.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime