24/04/2024
5.3 C
Novi Pazar

Počeo IKT Filmfest u Novom Pazaru

Međunarodni dječiji i omladinski Filmfest, drugi po redu, počinje danas od 16 sati u bioskopskoj sali Kulturnog centra u Novom Pazaru projekcijom pristiglih radova i trajaće tri dana.

Međunarodni dječiji i omladinski Filmfest, drugi po redu, počinje danas od 16 sati u bioskopskoj sali Kulturnog centra u Novom Pazaru projekcijom pristiglih radova i trajaće tri dana.

Pored takmičarskog dijela, biće organizovane radionice i razgovori sa poznatim autorima iz oblasti filma.

Direktor ovog festivala Stevan Kovačević rekao je na konferenciji za novinare da će ove godine biti prikazano 47 filmova, od čega je šest-sedam iz Novog Pazara, a da su stvaraoci iz devet evropskih zemalja.

„IKT Filmfest je ove godine okupio mlade iz svih krajeva Evrope. Filmovi su kratkometražni i dokumentarni i vjerujem da će biti veliko zadovoljstvo za sve nas da ih pogledamo i na velikom platnu“, rekao je Kovačević.

Trajanje filmova je do pet minuta, rađeni su timski i u školama.

„Jedna od glavnih stvari je da želimo da podstaknemo mlade ne samo da se izraze kroz audio-vizuelno stvaralaštvo, već da ih motivišemo da stvaraju timove, da zajedno sarađuju i da se druže dok prave svoje filmove. Jer je film, prije svega, jedna kolektivna umjetnost“, objasnio je značaj ovog događaja umjetnički direktor festivala Stefan Arsenijević.

On je predložio da se u osnovnim i srednjim školama uvede film kao predmet, s obzirom na to da živimo u trenutku u kojem je audio-vizuelno stvaralaštvo zaista bitno.

Članovi žirija na ovogodišnjem festivalu biće novopazarski filmski i pozorišni glumac Vahid Džanković i književnica Jasminka Petrović, po čijem romanu „Leto kada sam naučila da letim“ je snimljen dječiji film, koji će biti prikazan u revijalnom dijelu programa.

Džanković je na konferenciji za novinare pozvao publiku da dođe i prati programe i rekao da će raznovrsnost tema, koja je ove godine slobodna, i maštovitost mladih oduševiti publiku.

Danas će biti prikazane tri projekcije, prva počinje u 16 sati, druga u 18, a treća u 20 časova. 

U 21  sat, u okviru pratećeg programa, biće prikazan više puta nagrađivani dugometražni film „Strahinja Banović“, u režiji Stefana Arsenijevića.

U petak, u 13 sati, biće proglašenje pobjednika i projekcija nagrađenih filmova.

Tokom ova tri dana u okviru pratećih programa biće organizovane radionice, kao i dugometražni filmovi „Poslednji uzdah“, u režiji Nisaha Daga, i „Leto kada sam naučila da letim“, u režiji Radivoja Andrića.

U osnovi, ideja IKT festivala je digitalno-umjetnička pismenost i upoznavanje različitih kultura, običaja i tradicije naroda koji žive na ovom području, gdje djeca imaju priliku da kroz savremenu tehnologiju prezentuju sadržaje koji su njima zanimljivi.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime