17/06/2024
29.4 C
Novi Pazar

Šemsović: Bošnjačko nacionalno vijeće pripremilo 250 udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku

Po pitanju udžbenika u nastavi na bosanskom jeziku profesor Šemsović ističe da je ključno da nikada ne kasne udžbenici za prvi razred koji su zalaganjem BNV-a besplatni u kontinuitetu prethodnih godina.

IZVOR:BeharTV

Kandidat za vijećnika liste “Bošnjačko jedinstvo – Dr. Sulejman Ugljanin” i predsjednik Bošnjačkog prosvjetnog savjeta, Sead Šemsović izjavio je da je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) učešćem u tijelima Republike Srbije koje se bave obrazovanjem dalo doprinos i da su radovi BNV-a uvijek dobijali visoke ocjene.

Šemsović je obraćanju medijima istakao da je BNV do sada uspjelo da pripremi 250 udžbenika, a da je razlog što nedostaje desetak udžbenika spor sa državom u vezi pojma Sandžak i različitih interpretacija koja se odnose na taj pojam i ulozi Bošnjaka u prošlosti.

 “Za osnovnu i srednju školu odobreno je oko 250 udžbenika, što autorskih što onih koje smo bili obavezni da prevedemo sa srpskog jezika na bosanski. Broj udžbenika koji nedostaje nije veći od desetak. Nedostaju određeni dodaci za određene teme iz historije, likovne i muzičke kulture, ali nastavnik i bez dodataka može da drži sasvim kvalitetnu nastavu. To što nedostaje je jer imamo spor sa državom u vezi pojmova Sandžak, Bošnjaci između dva svjetska rata, u vezi sa interpretacijama, ZAVNOS-a. Ključno je da postoje udžbenici za bosanski jezik i književnost, jer da nema tog udžbenika nastava se ne bi mogla odvijati”, kazao je Šemsović, unverzitetski profesor bosanskog jezika i književnosti.

Najavio da će u narednom periodu pospješivati kvalitet obrazovanja na bosanskom jeziku i podsjetio da je BNV u svim prethodnom sazivima posebnu pažnju posvećivalo obrazovanju na bosanskom jeziku, da je upotreba pojma bosanski jezik u Republici Srbiji započeta za potrebe popisa stanovništva 2002. godine, uvođenje predmete Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture, te da je 2012. godine započet je proces cjelovitog obrazovanja na bosanskom jeziku.

Foto: Behar TV

 „Taj proces je funkcionirao na način da smo najprije cjelovito obrazovanje uveli u prvom osnovne, petom osnovne i u prvom razredu srednje škole. Tako da smo za četiri godine uspjeli da zaokružimo dvanaestogodišnje obrazovanje. Na taj način smo postavili jedan osnovni zahtjev pred svim nama na koji način želimo da se dalje razvija obrazovanje na bosanskom jeziku. U tom razdoblju su uobličeni ishodi i standardi obrazovanja za prvi i drugi ciklus i za srednju školu i definirano je kako treba izgledati mala matura tako da smo školeske 2015/2016. godine imali prve male maturante“, rekao je Šemsović i predočio da je trenutno u pripremi sav materijal za državnu maturu, kao najsloženiji oblik ispitivanja učenika.

Pitanje potrebe da se roditelji bošnjačke djece i dalje izjašnjavaju za nastavu na bosanskom jeziku je prema riječima Šemsovića pitanje države, a ne Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

 „Sama država je tako postavila da mađarska djece, albanska djeca, u ovom slučaju njihovi roditelji, nemaju obavezu da se izjašnjavaju da li hoće obrazovanje na svom maternjem jeziku ili neće, s druge strane, jedna situacija koja je neobična, da naši direktori nemaju dovoljno snage kada se radi o Bošnjacima, nastavnicima, nemaju dovoljno snage da se odupru i kažu mi radimo na ovaj način. Mnoge stvari je zakon uspostavio da vi sami možete to da kreirate kao lokalna zajednica. Neće vam osporiti tu mogućnost, ali nekada imamo neku potrebu koju zovemo autošovinizam, da mi sebi budemo najveći neprijatelji“, kazao je on.

Po pitanju udžbenika u nastavi na bosanskom jeziku profesor Šemsović ističe da je ključno da nikada ne kasne udžbenici za prvi razred koji su zalaganjem BNV-a besplatni u kontinuitetu prethodnih godina.

Ocjenio je da je, kada se uzme u obzir da je sve urađeno sopstvenim resursima, nivo nastave na razini deset plus, ali i da je ubuduće potreban nadzor na obrazovanjem i procesom upisa djece, kao da BNV mora  forsirat Institut za proučavanje bošnjačke kulture, tradicije i jezika, kako bi se popravio kvalitet nastave na bosanskom jeziku.


Sve informacije i vijesti vezane za izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće možete čitati na našem sajtu u novoj kategoriji #IZBORI BNV 2022NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime