22/07/2024
22.5 C
Novi Pazar

UNESKO koristi satelitske snimke za praćenje štete na kulturnim dobrima u Ukrajini

IZVOR:Beta

Organizacija UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO) saopštila je danas da koristi satelitske snimke za praćenje uništavanja kulturnih dobara i svetske baštine koje je nanela ruska ofanziva u Ukrajini.

UNESKO je zabeležio oštećivanje 207 objekata kulture od početka ruske invazije 24. februara: 88 verskih objekata, 15 muzeja, 76 objekata od istorijskog ili umetničkog značaja, 18 spomenika i deset biblioteka.

“Naš zaključak je da je situacija loša i da će verovatno biti još gora”, rekla je novinarima u Ženevi Krista Pikat (Pikkat), direktorka UNESKO-a za kulturu i vanredne situacije.

Dodala da za sada nije pogodjeno nijedna od sedam ukrajinskih lokacije na spisku svetske baštine UNESKO-a.

UNESKO tu evidenciju sastavlja u saradnji sa službom UN za analiziranje satelitskih slika – UNOSAT.

This satellite image provided by Maxar Satellite Imagery Analysis via UNOSAT, shows the Holy Mountains Lavra of the Holy Dormition, a major Orthodox Christian monastery in Sviatohirsk, Ukraine, on Sept. 7, 2020, left, and the same site on Saturday, June 25, 2022. Geneva-based UNOSAT and UNESCO announced Wednesday, Oct. 26, 2022, that they are finalizing a database cultural sites that compares “before and after” imagery from the skies to inform experts in a first phase and eventually the wider public about the devastation on Ukraine’s patrimony. (Maxar Satellite Imagery Analysis by UNOSAT via AP)

Na osnovu izveštaja iz Ukrajine, UNESKO šalje UNOSAT-u listu potencijalno oštećenih lokacija, a traži i satelitske snimke od drugih, te tim stručnjaka utvrdjuje razliku pre i posle napada.

“To je novo, da vidimo kako možemo da prikupimo korisne informacije. Možda bi, dugoročno gledano, ambicija bila da proširimo rad izvan Ukrajine i koristimo taj alat na globalnom nivou”, rekla je Pikat.

UNESKO saradjuje s ukrajinskim muzejima da spreči pljačku. Sa ukrajinskim vlastima se razgovaralo o mogućnosti prenošenja muzejskih kolekcija u drugee zemlje tokom rata, ali Pikat je rekla da je to “teška odluka”. Prvi korak je premeštanje dragocenih predmeta u one delove UKrajine koji su manje pogođeni ratom.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime