24/04/2024
5.3 C
Novi Pazar

Biser ruske književnosti – roman “Evgenije Onjegin” Aleksandra S. Puškina

Posljednjeg dana u oktobru donosimo vam prijedlog za čitanje romana za koji se smatra da je biser ruske književnosti. Upoznajemo vas i sa autorom, ali i vremenom kada je napisan isti. Uživajte!

Teško da se može precijeniti značaj Aleksandra Sergejeviča Puškina (1799 – 1837) za rusku i svjetsku književnost. Mnogi ga smatraju najznačajnijim piscem u evropskoj književnosti, uzimajući u obzir njegov uticaj na najveće ruske pisce, a prije svega na Tolstoja i Dostojevskog, koji su zatim postavili temelje čitavoj modernoj evropskoj književnosti.

Pripadao je periodu romantizma, a njegov stil je u osnovi mešavina romantike, satire i drame. Ipak, ovaj pisac je sintetizirao mnogo književnih vrsta, tonova, stilova, postavljajući temelje na kojima se stvara ruska književnost – zato ga zovemo homo univerzale.

Puškinov život obilježava progonstvo, zbog priklanjanja protivnicima carevog režima, zato je svako njegovo djelo prolazilo kroz strogu cenzuru prije objavljivanja. Mnoge njegove pjesme posvećene su toj njegovoj slobodarskoj ideologiji.

Mi ćemo, ipak, ovog puta pažnju posvetiti biseru njegovog književnog opusa – romanu u stihovima Evgenije Onjegin. Osim što je zanimljiv po hibridnosti književnih rodova – miješanju epike i lirike – ovaj roman je jedna od najpoznatijih ljubavnih priča u svijetu. Međutim, iza te romantične slike, krije se prikaz ruskog društva dvadesetih i tridesetih godina 19. vijeka, zbog čega se ne može reći da ovo djelo sasvim pripada epohi romantizma, već u njemu uveliko možemo nazreti početke realizma. U romanu Evgenije Onjegin dat je prikaz svih društvenih slojeva, u gradu i na selu, zbog čega ga je ruski kritičar Belinski nazvao „enciklopedijom ruskog života”.

Ukoliko uključimo historijski, društveni, politički aspekt tokom (ili prije) čitanja romana Evgenije Onjegin, naučit ćemo mnogo o datom isječku historije. Ukoliko nas, ipak, to ne interesuje, možemo uživati u ljepoti Puškinovih stihova u kombinaciji sa majstorstvom pisanja priče, jer je ovaj roman vrijedan čitanja sam po sebi, bez učitavanja svih njegovih slojeva.

Zato moramo požuriti, jer vremena je tako malo, a dobrih knjiga je toliko mnogo!


Bilsena Hadžić Pružljanin je rođena u Novom Pazaru 1997. godine. Veći dio djetinjstva je provela u selu Gujiće, gdje se i rodila njena ljubav prema književnosti. Osnovnu školu je završila u Novom Pazaru, a zatim i srednju Medicinsku školu. Ipak, ljubav prema književnosti je njegovala od malena i nikada nije prestajala da se bavi njome. Srednja škola joj je pružila mogućnost da uvidi da književnošću želi da se bavi i profesionalno, te je upisala smjer za književnost i jezik na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Trenutno je na završnoj godini studija, a primarni cilj joj je da se kroz književnu teoriju, kritiku i historiju bavi bošnjačkom književnošću.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime