29/03/2024
8.3 C
Novi Pazar

Ibrišimovićev “Vječnik” – roman o besmrtnosti

Roman koji Bilsena preporučuje za ovu nedjelju je zapravo onaj kome se vraćamo nekoliko puta i kroz koji se sigurno putuje kroz vrijeme! Vjerujemo da ćete čitanjem ove preporuke, ako već ranije niste, pronaći ovu vrijednu knjigu jednog od najboljih bošnjačkih književnika, Nedžada Ibrišimovića, i utonuti u uživanje narednih jesenjih dana.

Nedžad Ibrišimović je pripovjedač koji ima posebnu moć da čitaoca uvuče u svoju priču, da ga zaintrigira i zadrži njegovu pažnju. Ljubitelji priče i pripovijedanja se sigurno neće pokajati ukoliko ove nedjelje u bibliotekama potraže Ibrišimovićevog Vječnika, roman koji će nas u ovim hladnim danima prošetati kroz kulturnu historiju svijeta.

Iako u kritici Vječnik možda nije zauzeo mjesto najboljeg Ibrišimovićevog djela, čitaocima je ovaj roman svakako najomiljeniji, a i sam pisac je želio da ovo djelo obilježi njegovo književno stvaralaštvo.

„Taj odnos beznačajnosti i ogromnosti ljudskog bića. To bih htio da iskažem” – rekao je Ibrišimović o svom romanu.

Vječnik je knjiga koju je Ibrišimović pisao cijelog života: u mladosti mu se javila iskra i prizvuk ideje o njoj; u toku stvaralaštva se nazirala; i najzad, pred kraj piščevog života se u potpunosti jezički manifestovala.

Glavni junak romana Vječnik je čovjek koji je izbjegao smrt: iz nekih čudnih i neobjašnjivih Božijih razloga, on nije starao i nije umirao. Kroz ovu pripovijest dugu nekoliko hiljada godina, on je iskusio čitavu historiju ljudske civilizacije.

Nakon objavljivanja Vječnika 2005. godine, Ibrišimović je bio nominovan za Nobelovu nagradu.

Ipak, ovaj pisac je istakao da je Vječniku ostao dužan bar još jedno poglavlje, koje nije stigao dopuniti. Kako je ova knjiga u njemu rasla postepeno, u jednom trenutku se uplašio da će ga smrt spriječiti da je oblikuje u jeziku, zbog čega je odlučio da više ne čeka i da je napiše.

Zanimljiva pojava u ovom romanu je lik El-Hidra.

Nedžad Ibrišimović je u jednom intervjuu opisao koliko mu je bilo teško da uključi lik ovog tajanstvenog evlije u svoje djelo: „Draga knjigo, ja to ne smijem, ja to ne mogu. Ja nisam alim, ja sam običan musliman. Za to su potrebne velike studije, veliko osjećanje, veliko znanje. Ja to ne smijem.” Ali knjiga mu je kazala: „Ti to moraš.”

Potražimo Vječnika i uživajmo u beskrajnoj mašti jednog od najvećih bošnjačkih pisaca.

I požurimo, jer vremena je tako malo, a dobrih knjiga je toliko mnogo!


Bilsena Hadžić Pružljanin je rođena u Novom Pazaru 1997. godine. Veći dio djetinjstva je provela u selu Gujiće, gdje se i rodila njena ljubav prema književnosti. Osnovnu školu je završila u Novom Pazaru, a zatim i srednju Medicinsku školu. Ipak, ljubav prema književnosti je njegovala od malena i nikada nije prestajala da se bavi njome. Srednja škola joj je pružila mogućnost da uvidi da književnošću želi da se bavi i profesionalno, te je upisala smjer za književnost i jezik na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Trenutno je na završnoj godini studija, a primarni cilj joj je da se kroz književnu teoriju, kritiku i historiju bavi bošnjačkom književnošću.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime