15/04/2024
24.4 C
Novi Pazar

NVO: Izmene Krivičnog zakonika kojima je porodično nasilje postalo krivično delo je istorijski datum

IZVOR:Beta

Više nevladinih i organizacija civilnog društva saopštilo je danas da su izmene Krivičnog zakonika pre 20 godina, kojima je porodično nasilje postalo krivično delo, “istorijski datum viševekovne ženske borbe koju danas nastavljamo, i prekretnica u razumevanju porodičnog nasilja u društvu”.

One su navele i da zahvaljujući ovom zakonu, porodično nasilje više nije bilo privatna stvar već gorući društveni problem.

“Ženske organizacije i aktivistkinje u okviru kampanje ’16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama’ javnosti skreću pažnju na ovaj važan istorijski datum, i, kao i pre 20 godina, ističu da je borba protiv rodno zasnovanog nasilja i dalje u fokusu ženskog pokreta u Srbiji”, navodi se u saopštenju. Dodaje se da danas država kroz zakone prepoznaje nasilje u porodici, ali da je važno “da institucije i društvo prepoznaju ovaj problem kroz prevenciju, obrazovanje i pravovremeno reagovanje”. 

“U prethodnih 20 godina usledile i druge izmene u zakonodavstvu: porodični zakon prvi put uvodi mere zaštite od nasilja u porodici, Krivični zakonik od 2005. predvidja strože kazne za seksualne delikte, od 2009. godine Krivični zakonik prepoznaje zabranu približavanja i komunikacije sa žrtvom, usvojen je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici iz 2016. godine, a krivična dela proganjanje i polno uznemiravanje stupili su na snagu 2017. godine”, navodi se u saopštenju.

Medju pojedincima i organizacijama civilnog društva koi su potpisnici saopštenja su i Mreža žena protiv nasilja, BeFem, Viktimološko društvo Srbije, Inicijativa mladih za ljudska prava, ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima i druge.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime