16/04/2024
15.2 C
Novi Pazar

UNS: N1 i Nova S prekinule emitovanje programa jer REM odugovlači sa dodelom pete frekvencije

IZVOR:Beta

Televizije N1 i Nova S obustavile su emitovanje programa u znak protesta što Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) još nije doneo odluku o dodeli pete nacionalne frekvencije, prenelo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Iz UNS-a su naveli da je rok za donošenje te odluke istekao 2. decembra, pošto je konkursom propisano da će REM dodeliti dozvolu 30 dana nakon objavljivanja usvojenih lista kandidata.

Prethodno je bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević ocenio da je rok za dodelu pete nacionalne frekvencije istekao 26. novembra.

On je u autorskom tekstu za dnevnik Danas naveo da zakon o elektronskim medijima predvidja da REM izdaje dozvole za pružanje televizijskih usluga u roku od 30 dana od podnošenja zahteva, što kako je dodao, znači da je odluka trebalo da bude doneta najkasnije do 26. novembra.

“Netačna je izjava predsednice REM Olivere Zekić da rok za odlučivanje o dodeli nacionalne frekvencije nije predvidjen zakonom o opštem upravnom postupku. Prema članu 31. tog zakona, upravna aktivnost obuhvata i pružanje usluga u javnom interesu u čiji okvir, po članu 1. i članu 3. stav 2. zakona o javnom informisanju i medijima spada i medijska sfera”, naveo je Ivošević.

Televizije N1 i Nova S od ponoći ne emituju redovni program, a na ekranu je na crnoj pozadini ispisana poruka “Mrak u Srbiji bez slobodnih medija”.

Ista poruka podeljena je i na društvenim mrežama tih televizija bez dodatnih informacija, a njihovi portali rade bez prekida.

Televizije N1 i Nova S posluju u okviru medijske kompanije “Junajted medija” (United Media).

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime