28/05/2024
11.5 C
Novi Pazar

Književnica Nadija Rebronja dobitnica nagrade „Zaim Azemović“ – Knjiga „88“ pomjera granice

Nagrada „Zaim Azmović“ uručena je dobitnici večeras, 16.12. u okviru Književnih susreta Zaim Azemović u Centru za kulturu Rožaje. Odluku o nagradi je donio žiri u sastavu Kemal Musić, Blaga Žurić i Besim Habibović.

Nadija Rebronja, književnica iz Novog Pazara, dobitnica je književne nagrade „Zaim Azemović“ koja se dodjeljuje u Crnoj Gori svake godine.

Nagrada se dodjeljuje za književno djelo koje je objavljeno između dva konkursa, a koje se svojim sadržajem odlikuje revitalizacijom i očuvanjem kulture i duhovnosti ovih prostora.

Knjiga koja sadrži 88 proznih djela podsjeća na 88 tipki klavira iz kojih proizilazi 88 različitih tonova, a opet zajedno daju posebnu melodiju. Kao i klavir, svaka priča jedan je ton, ali sve priče zajedno okupljene, jer tako ih treba čitati, kao cjelinu, ne čine roman, kako bi to netko krivo pomislio, nego jednu precizno oblikovanu muzičku formu. Na prvi pogled, svijet Nadije Rebronje nije mimetičan, ne opisuje stvarnost, ne svjedoči na sudu. Ali kao što ni Bachove Goldberške varijacije ne opisuju stvarnost, niti se mogu upotrijebiti kao dokaz na sudu, a ipak ništa o stvarnosti tako precizno ne govori kao kad Glenn Gould mrmljajući svira Goldberške varijacije, tako je i 88, Nadije Rebronje, svijet i život deriviran u riječi. Muzika postojanja. Čudesno, nepodnošljivo lijepa knjiga, koju ovaj njen čitatelj odsad smatra svojom.

O knjizi je pisao i Miljenko Jergović koji, između ostalog navodi da knjiga ima „appeal“ koji vuče na muziku i na neke priče koje kao da su nam svima poznate. Ali i da autorica uspjeva zabilježiti užas i ljepotu savremenog svijeta, unutarnjeg i vanjskog.

Nagrada „Zaim Azmović“ uručena je dobitnici večeras, 16.12. u okviru Književnih susreta Zaim Azemović u Centru za kulturu Rožaje. Odluku o nagradi je donio žiri u sastavu Kemal Musić, Blaga Žurić i Besim Habibović.

Knjiga „88“ objavljena je nedavno u izdanju Buybooka (Sarajevo/Zagreb) kao bosanskohercegovačko i hrvatsko izdanje. Uskoro se očekuje i srbijansko izdanje knjige.

Nadija Rebronja (1982)  je pjesnikinja i esejistkinja. Doktorirala je književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Predaje književnost kao univerzitetski docent. Njena poezija je prevođena na engleski, španski, italijanski, francuski, nemački, poljski, turski, persijski, makedonski, albanski i slovenački jezik. Predstavljena je na više značajnih književnih manifestacija i festivala u Evropi, Aziji i Latinskoj Americi.

Po poeziji iz njene knjige Ples morima u prevodu na italijanski, 2016. godine napravljeno je osam kompozicija na konzervatorijumu Niccolo Piccini u Bariju, koje su predstavljene na nekoliko koncerata u Italiji, Danskoj i SAD. Kao naučnik-istraživač boravila je na Univerzitetu u Beču (2009) i Univerzitetu u Granadi (2010—2011).

Kao predavač književnosti održala je nekoliko gostujućih predavanja na univerzitetima u Panami na španskom jeziku. Govori engleski, španski i turski, služi se ruskim i poznaje arapski jezik. Školovala se, duže ili kraće živela u Novom Pazaru, Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu, Granadi, Beču, Istanbulu, Buenos Airesu. Ne vjeruje u adrese ni mjesta boravka.

Po svom izboru najveći dio vremena provodi na relaciji Državni univerzitet u Novom Pazaru-Granada-Sarajevo. Objavljene knjige: Ples morima, poezija, NB Dositej Obradović, Novi Pazar, 2008; Derviš ili čovek, život i smrt.

Religijski podtekst romana Derviš i smrt Meše Selimovića, naučna studija, Službeni glasnik, Beograd, 2010; Flamenko utopija, poezija, Povelja, Kraljevo, 2014. Knjige na stranim jezicima: Alfa, Alef, Elif, izbor iz poezije na španskom jeziku, Alea Blanca, Granada, España, 2011; Flamenco utopía, poezija na španskom jeziku, Alcorce Ediciones – Gorrion Editorial, Mexico City, Mexico, 2017; Borges’in Gözlerinden, poezija na turskom jeziku, Gece Kitaplığı, Ankara, Türkiye, 2018; Фламенко утопија, poezija na makedonskom jeziku, PNV Publishing, Skoplje, 2020; Flamenco utopie, poezija na francuskom jeziku, Editions Phi, Luxembourg, 2021.

Pogledajte i podkast #konTAKT u kojoj smo razgovarali sa Nadijom o ovoj, ali i drugim knjigama, pisanju i putovanjima.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime