27/07/2024
13.2 C
Novi Pazar

Otvorena Upravna zgrada Mešihata IZS: Želimo uspostaviti jedinstvenu Islamsku zajednicu

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka otvorio je Upravnu zgradu u Novom Pazaru 17. Decembra uz prisustvo visokih zvanica iz Republike Turske, Sandžaka kao i članova te ustanove.

Svečanost otvaranja Upravne zgrade Mešihata je počela učenjem odlomaka iz Kur’ana, a potom su se okupljenima obratili zvaničnici Mešihata IZ Sandžaka i Dijaneta.

“Poštovani prisutni, danas je za sve nas poseban dan, danas otvaramo vrata zgrade u kojoj će se neumorno raditi na jedinstvu svih vjernika u našoj zemlji, Mi moramo jačati naše institucije i pripremati naše mlade ljude kako bi svim kapacitetom radili za boljitak zajednice i cjelokupnog društva”, kazao je muftija sandžački Senad ef. Halitović.

On je pozvao sve građane ali i predsjednika države Srbije da pomognu jedinstvo islamskih zajednica na ovim prostorima.

„Poštovani prisutni, ne želimo i ne smijemo biti generacija koja će ostaviti razdor i netrpeljivost budućim generacijama. Želimo uspostaviti zdravu, nadpolitičku, nadnacionalnu, jedinstvenu Islamsku zajednicu na teritoriji R. Srbije, koja će u punom kapacitetu, u skladu s pozitivnim zakonima R. Srbije vršiti svoju svetu misiju i biti servis svih vjernika, bez obzira na njihovu nacionalnu ili političku pripadnost. U tom smislu, pozivam predsednika R. Srbije, g-dina Aleksandra Vučića, da da svoj doprinos u realizaciji ostvarenja ovog cilja koji predstavlja san svakog muslimana u ovoj zemlji“, dodao je Halitović.

Prisutnima se obratio i potpredsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Selim Argun koji je podsjetio da je prije dvije godine, upravo preko puta ove novootvorene zgrade, otvoren i konzulat R. Turske, što, kako kaže, dovoljno govori o brizi, ljubavi i želji da se pomogne narodu u ovom dijelu zemlje.

“Znate da je Turska kao zemlja mjesto gdje žive narodi različitih konfesija i nacionalnosti i da je ona svojim primjerom pokazala i pokazuje čitavom svijetu kako se živi i sarađuje u takvoj zajednici. Kako god, zajedničko nasljedstvo koje imamo, dobri odnosi dvije zemlje na ekonomskom i političkom nivou, dovest će do toga da našom saradnjom na vjerskom polju narodi na ovim prostorima bolje žive, da žive u miru, toleranciji i slozi”, kazao je Argun.

Zgradu su presecanjem vrpce otvorili predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić, muftija Halitović, potpredsjednik Dijaneta Argun i konzul R. Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol.

U okviru ovog događaja, Mešihat IZS je organizovao i dvodnevni vikend seminar i druženje uposlenika IZS.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime