13/07/2024
33.9 C
Novi Pazar

U Srbiji od danas elektronsko preuzimanje izvoda iz matičnih knjiga bez plaćanja taksi

IZVOR:Beta

Gradjani Srbije od danas mogu da elektronski preuzimu izvod iz matičnih knjiga bez plaćanja taksi, saopštila je Кancelarija za IT i eUpravu.

Promociji nove usluge na portalu eUprava – eIzvod iz matičnih knjiga prisustvovali su ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović i v.d. direktora Кancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović.

Usluga omogućava da se preko Portala eUprava podnese zahtev za dobijanje izvoda iz matične knjige rođenih, venčanih ili umrlih, a građani biraju da li žele da izvode dobiju elektronski u svoje eSanduče ili u papiru putem pošte.

„Ovo je novi iskorak u potpunoj digitalizacije i stvaranju efikasne, transparentne i ekonomične javne uprave koja je svojim građanima dostupna i putem mobilnog telefona 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Prvi put građani mogu preko Portala eUprava da dobiju izvod iz matičnih knjiga u elektronskom obliku, pri čemu su ovi izvodi potpuno besplatni, odnosno građani su oslobođeni plaćanja administrativnih taksi bez obzira za koju namenu vade ovaj dokument”, istakao je Jovanović.

Da bi građani koristili ovu uslugu na Portalu eUprava, moraju biti registrovani korisnici i prijavljeni mobilnom aplikacijom ConsentID ili kvalifikovanim elektronski sertifikatom.

„Ovo je još jedan od rezultata reforme javne uprave, koju Ministarstvo sprovodi upravo sa ciljem da građanima omogući da na najbrži i najefikasniji način, uz uštedu značajnog vremena i novca, obave bilo koji proces koji imaju sa upravom. Akcenat će i u budućnosti biti na digitalizaciji i unapređenju usluga za građane, a naši dalji rezultati moraju biti usmereni na poboljšanje kvaliteta života građana i puno poštovanje njihovih prava“, rekao je Martinović.

Кorisnici Portala eUprava koji žele da koriste ovu uslugu moraju da odaberu da li žele izvod u elektronskom ili papirnom obliku. Ukoliko odaberu elektronski oblik izvoda iz matičnih knjiga, izvod će biti dostavljen u njegovo eSanduče na Portalu eUprava potpuno besplatno, bez plaćanja administrativne takse za izdavanje dokumenta.

Izvod u elektronskom obliku se smatra javnom ispravom u elektronskom obliku i ima dokaznu snagu originala u skladu sa zakonom. Može se koristiti u elektronskom poslovanju i prilikom elektronskog opštenja sa organima, dok odštampani primerak predstavlja njegovu kopiju.

Izvod u elektronskom obliku sadrži elektronski potpis matičara i QR kod, sličan kao kod Digitalnih zelenih sertifikata. Zahvaljujući QR kodu, moguće je proveriti autentičnost podataka sadržanih na odštampanoj kopiji dokumenata.

Ukoliko korisnik odabere papirni oblik izvoda iz matičnih knjiga, izvod će biti dostavljen preporučenom pošiljkom na adresu koja je navedena u zahtevu. Za izdavanje izvoda u papirnom obliku se naplaćuje zakonom propisana taksa, osim u posebnim slučajevima, a što zavisi od svrhe izdavanja izvoda.

Plaćanje administrativnih taksi moguće je elektronski svim karticama.

Osim za sebe, zahtev za izdavanje izvoda korisnik može podneti za svog supružnika i krvne srodnike u pravoj liniji ‒ dete, oca ili majku, dok je za brata ili sestru potrebno priložiti potvrdu o starateljstvu ili punomoćje.

Rok za postupanje nadležnog matičara po primljenom zahtevu je osam dana, ali ukoliko je korisnik odabrao papirni oblik izvoda, pored tog roka, potrebno je imati u vidu i vreme koje je potrebno za dostavu preporučene pošiljke.

NAJČITANIJE

FOTO DANA

Vezani članci

OSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime